fbpx

MILANOVIĆ NAPAO USKOK I DORH ZBOG ŽALAC: “Nije se radilo ništa, vjerojatno da se nekoga zaštiti”

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na dodjeli nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ nakon čega je dao kraću izjavu medijima. Prvo je govorio o slučaju Gabrijele Žalac. “Prošla su dva dana od zabrinjavajućih izjava bivše ravnateljice USKOK-a Tamare Laptoš i njezine nasljednice o istoj temi. Jesu li USKOK i DORH na tome radili ili su ih držali u ladici. Netko od njih dvije, Tamara Laptoš ili Vanja Marušić govori totalnu neistinu”, rekao je.

“Ne vidim razloga zašto bi Tamara Laptoš govorila neistine. Ako ova druga strana govori neistine, a za to imaju razloga i motiva, onda trebaju otići odmah, i neka mi nitko ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru i gušteraču hrvatskih građana, ono malo povjerenja što je bilo u hrvatske institucije razbijeno je kao kineska vaza i nitko to više ne može zalijepiti”, rekao je.

Kazao je da je Ured EU tužitelja, prema riječima europske tužiteljice, preuzeo predmet na kojemu DORH nije radio ništa. “Radi se o, prema navodima istrage, nezabilježenoj pljački EU fondova i to od osobe na vrhu sustava. Ili ova druga strana ne govori istinu, ali kažem nisu mi jasni motivi zašto bi Laptoš tako nešto rekla jer se to dokaže u minuti”, rekao je.

‘Nije se radilo ništa, vjerojatno da se nekoga zaštiti’

“Prema navodima europskih tužitelja, predmet je bio mrtav. Pitanje je zašto. Nije se radilo ništa, vjerojatno da se nekoga zaštiti”, kazao je, a novinari su na to pitali – “koga?”. Milanović je odgovorio “nekoga” i dodao su protiv Žalac otvorene dvije istrage zbog drugih slučajeva, a zbog ovoga ne. “To je naprosto neobjašnjivo”, dodao je. Milanović je kazao i da je ravnateljica USKOK-a dala izjavu preko YouTubea što je neobično. “Što je to USKOK da je zaštićen kao Papa? Jedan je Papa”, rekao je.

Navode Ivice Todorića da mu je Agrokor oduzet nezakonito nije komentirao ali je rekao da je u predmetu ‘Veliki Agrokor’ napravljena katastrofalna pogreška angažiranjem vještaka. “Onaj tko je to odlučio u DORH-u bi trebao promijeniti posao, to je od početka bilo osuđeno na blamažu, što su mislili da odvjetnici obrane to neće primijetiti? To se vidi s Mjeseca, doslovno je servirano obrani”, rekao je.

Mediji su pitali i što uhićenje bivše tužiteljice u slučaju Agrokor govori o DORH-u. “Ja vam govorim da imamo slučaj star dva dana, koji se tiče njezinih pretpostavljenih, ravnateljice USKOK-a i šefice DORH-a. Oni su kao vojska i odgovorni su šefovi”, naglasio je.

‘Ne može biti istina i ono što je rekla Marušić i što je rekla laptoš’

“Neću se baviti načelnikom ako imam problema sa zamjenikom ministra i ministrom. To je sustav u kojemu odlučuje jedna osoba kod koje se svi podaci slijevaju. To je nekad bio Bajić, onda Cvitan i sada ova zadnja osoba za koju sam upozoravao kako je došla, u kakvim okolnostima, temeljem namještenog javnog poziva”, rekao je i dodao da je “ona osoba koja se u životu nije bavila kaznenim pravom”.

“To nije bio dobar znak, a ovo od prekjučer je bio grozan znak. Imamo bivšu ravnateljicu USKOK-a koja je k’o za vraga došla na čelo zagrebačkog ureda europskih tužitelja koji je predmet preuzeo nakon što DORH dvije godine nije radio ništa. Netko je očito imao interes da to zataška. I onda još ravnateljica USKOK-a daje izjavu na YouTubeu gdje, ja neću reći da laže, ali ne može biti istina ni sekunde. Netko govori totalnu neistinu”, kazao je.

Kaže da su se ministri blamirali u Kovačevićemom Klubu

Novinari su ga potom pitali treba li USKOK-u i DORH-u čišćenje kao i za predmet Dragana Kovačevića. “To je banalan predmet, optužnice nigdje, izvedena je cijela postupovna skalamerija, praćenje nekih ljudi, u stvari upropaštavanje mogućih dokaza, dokaze očito nisu skupili. Kako je moguće da se skupila družina u Slovenskoj, kako da na to nisu reagirali? Policija radi po navodima DORH-a koji nije napravio ništa jer je to bilo u interesu istine i onda su na kraju priveli glavne osumnjičene, nakon što je cijeli Zagreb i pola Beograda pričao da će biti privedeni. Gdje su tu rezultati istrage”, pitao je.

“Ja čak ne kažem da je tu netko nekoga štitio, ja to smatram totalnom nekompetencijom. Govorio sam da nema šanse da premijer nije znao za to. Kao i sada, sad možda kad je OLAF, onda je problem, nije znao, ali je ovdje sigurno znao, ali je Kovačević svejedno dobio još jedan mandat pa su i ministri odlazili u tu beznačajnu društvenu igraonicu i blamirali se, trebao ih je netko upozoriti. Ne vodi se istraga nego: ‘nemoj ići tamo, tamo se skupljaju budale’. Ja ne vidim što se tu radi kako treba”, rekao je. Pitao je i kako će netko sutra vjerovati u vjerodostojnost, ako se istraga pokrene protiv nekoga iz druge političke opcije.

Novinari su ga pitali kakva je situacija u Uredu predsjednika s covid potvrdama, kako je sve izgledalo danas. “Nemam pojma, mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude. Moja tajnica nije cijepljena, možda i je u međuvremenu ali je rekla da se neće cijepiti, starija je žena”, rekao je. Novinari pitaju znači li to da neće tražiti covid potvrde i primjenjivati odluku Stožera. “Mislite da maltretiramo ljude? Ne, to sigurno ne. A-a. Nema šanse”, rekao je na kraju.