fbpx

Ministrica poljoprivrede želi prikriti bespoštedno i organizirano pustošenje hrvatskih šuma?

Zanimljiva vijest sa stranica Vlade RH: – Hrvatska se zauzima za individualan pristup u gospodarenju šumama kako bi se prepoznali pojedinačni napori i startne pozicije zemalja članica EU-a- izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković prije sastanka sa svojim kolegama EU agro-ministrima.

-Danas ćemo raspravljati i donijeti zaključke o strategiji EU-a za šume do 2030. godine. Hrvatska će ovu prigodu iskoristiti kako bi naglasila i podržala napore predsjedništva Vijeća da se prepoznaju stavovi država članica- kazala je Vučković, te naglasila “potrebu da se osigura individualan pristup gospodarenju šumama i prepoznaju pojedinačni napori i startne pozicije država članica kako bi svi zajedno ostvarili važne zajedničke ciljeve u ovom području”.

Prema strategiji o šumama, čiji je nacrt Komisija predstavila u srpnju ove godine i koja je jedna od glavnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, pozornost treba usmjeriti na konkretna djelovanja za povećavanje površine i kvalitete šuma u EU-u te na jačanje njihove zaštite, obnove i vitalnosti.

Strategijom se EU obvezuje na strogu zaštitu prašuma i starih šuma, obnovu degradiranih šuma i gospodarenje na održiv način. U Strategiji je predviđen i razvoj programa plaćanja vlasnicima šuma i upraviteljima ako osiguravaju alternativne usluge ekosustava, npr. održavaju dijelove svojih šuma netaknutima- navodi se u informaciji koja pretendira Hrvatsku predstaviti kao jednu od najgorljivijih zaštitnica i šumama najposvećenijih članica EU.

Citiraju se ciljevi Strategije kojom se “utvrđuju vizija i konkretne mjere za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u te za jačanje njihove zaštite, obnove i otpornosti. Cilj joj je prilagoditi europske šume novim okolnostima, ekstremnim vremenskim uvjetima i velikoj nesigurnosti koje donose klimatske promjene. Bez toga šume ne bi mogle nastaviti ispunjavati svoje socioekonomske funkcije i podupirati ruralna područja i zajednice”- ističe ministrica.

Nevjerojatno je da takav apel za zaštitu šuma, štoviše za očuvanje individualnog pristupa u gospodarenju njima kako bi se “prepoznali pojedinačni napori i valorizirale startne pozicije zemalja članica” dolazi upravo iz Hrvatske koja je preorala i bespoštedno iskrčila goleme šumske površine !?

Godinama udruga Zeleni odred- forum javno piše, dokumentira i govori o deforestaciji Hrvatske, o pustošenju šuma na Papuku, Medvednici, Bilogori…ukazuje na kriminal i organizirano pustošenje šuma, koje se, tvrde, događa pod paskom državne tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Organizirali su prosvjede, marševe, tribine, predavanja, imenovali počinitelje devastacija, podnosili tužbe i kaznene prijave DORH-u, obišli gotovo cijelu Hrvatsku i registrirali svaki uočeni masakr hrvatskih šuma. Institucije kojima su se obraćali nisu reagirale, pa su o svemu obavijestili i EU komisiju kojoj su proslijedili obimnu dokumentaciju o sustavnom, bezobzirnom uništavanju hrvatskih šuma.

Na Facebook stranicama Zelenog odreda- foruma braniteljske udruge Vidra, objavljeno je da su odgovorne osobe iz Hrvatskih šuma odbile poziv eurozastupnika Thomasa Waitza za sučeljavanje u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a propos svega onoga što se događa s hrvatskim šumama.

Thomas Waitz, europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih pozvao je predstavnike Hrvatskih šuma d.o.o na razgovor u Bruxelles gdje ih je namjeravao suočiti s ekocidom u koji se uvjerio obilaskom šuma u Hrvatskoj, i tražiti očitovanje o razlozima za bespoštedno pustošenje golemih šumskih površina. Umjesto da odgovorne osobe Hrvatskih šuma iskoriste priliku i dokumentirano demantiraju optužbe na njihov račun, one su poziv na sastanak odbile!

I sada ministrica poljoprivrede na sastanku sa svojim europskim kolegama zagovara individualni pristup u gospodarenju šumama kako bi se valorizirali dosadašnji napori i postignuća pojedinih članica, implicite i Hrvatske?! Ili je ministrica neinformirana, ili slijepo vjeruje državnom monopolistu koji hrvatske šume tretira kao svoje privatno leno, ili je tako mlada ministrica Vučković već tako cinična…?