fbpx

NEOVISNE INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO: Da nije OLAF-a, bi li Gabrijela Žalac bila uhapšena?

Uhapšena je Gabrijela Žalac. Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Zbog afere Softver. Bivša ministrica “poskliznula” se zbog prijevare u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dok mu je bila na čelu. Njezino je ministrstvo 2018. angažiralo za posao razvoja informacijskog sustava za strateško planiranje tvrtku Ampelos s jednim zaposlenikom, da obavi posao za državu vrijedan 5 milijuna kuna, za koji im je plaćeno 16 milijuna kuna bruto. Ostat će vječna dvojba bi li Žalac bila javno privedena da se njome nije pozabavio OLAF, Europski ured javnog tužitelja, i da se nije radilo o europskom novcu…

Jer, prisjetimo li se svih “nepodopština” Plenkovićeve posebno zaštićene ministrice, “Gabi” je odavno mogla biti uhapšena. Ali, nije. Sve dok je se nije dohvatio Europski ured. I zajedno s njom pomeo i ravnatelja SAFU-a ( Središnje agencije za financiranje i upravljanje programima i projektima EU ) Tomislava Petrica. Uz ovih dvoje prvokategornika HDZ-a, “pale” su još dvije osobe. HDZ je za represivni sustav nepresušni izvor klijenata. Svaki tjedan skandal jedan. Takva je to stranka. Jedina s pravomoćnom presudom za političku korupciju. A vodi je političar koji nosom para samo nebo, pa ne vidi što mu se događa pred njim, na zemlji.

Mercedes E klase

Andrej Plenković i u danu uhićenja njegove donedavne miljenice pravi se nevješt, ništa o tome ne zna, poziva se na presumpciju nevinosti, na neovisno pravosuđe, na institucije koje rade svoj posao. A vrla Gabica i danas je članica elitnog HDZ-ovog kluba, tzv. Predsjedništva koje okuplja sam skorup stranke, njezine najjače i najpotentnije kadrove. Iako je prije dvije godine podnijela ostavku i otišla u političku anonimnost, ni iz Predsjedništva, kamoli iz stranke, nisu je eliminirali. I sada se time neće baviti vrh stranke, nego njezina matična, vinkovačka organizacija. Koja dvije protekle godine nije nalazila nijednog razloga problematizirati status svoje ugledne članice. Ne bi ni sada, bez miga s vrha…

Proskribiranu političarku koja unatoč svim svojim aferama nije izjurena ni iz Plenkovićeve vlade, ni iz Plenkovićevog HDZ-a, šef je branio do posljednjeg daha, ali je naposljetku sama podvila rep i otišla. Formalno, svojom voljom, mada svi znamo da se iz HDZ-a tako ne odlazi. Ali, Gabrijela Žalac, koju je Plenković uključio u svoj tim 2016., prije odlaska iz aktivne politike u njoj je ostavila “dubok trag”. Nanizala je skandala i skandala. Softver je samo jedna u nizu.

Vozeći bez valjane vozačke dozvole ( kojoj je rok trajanja istekao dvije i pol godine ) naletjela je na cesti na djevojčicu koja je pritom zadobila teške tjelesne ozljede, ali Plenkoviću nije bilo ni na kraj pameti smijeniti je. Ako nema važeću vozačku, ne znači da ne zna voziti, to nije kazneno djelo, to je prekršaj, platila je kaznu, izvadila novu vozačku dozvolu, nekritički je nalazio opravdanja šef Partije, poručujući svima, kao za inat, da Gabrijela Žalac ostaje na svom ministarskom mjestu. Jer, tu nema razloga za ostavku, a i da je podnese, on je, govorio je, ne bi prihvatio. Štoviše, Žalac će, poručivao je svima, ostati u njegovoj vladi do kraja mandata.

“Gabi” je poneku sijedu zadala Plenkoviću i “aferom mercedes”. Mediji su otkrili da samouvjerena ministrica u dvorištu obiteljske kuće u Vinkovcima već neko vrijeme ima parkiran luksuzni mercedes E klase, vrijedan bar 50 tisuća eura, u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih automobila koja je dobila sredstva iz EU fondova. Mercedes Žalac nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici. “Nestašna” ministrica branila se kako vozilo koristi majka, da ona nema ništa s tim, a istu je priču javno prezentirao i premijer Plenković, pokazujući svima koliko vjeruje svojoj kolegici. Toliko da je čak govorio kako ne zna “tko to smješta ministrici Žalac“?! Naposljetku je ipak morala otići.

Deal s Rimac?

Ali, i nakon što se povukla iz javne politike, sustigla ju je još jedna afera. Kad je USKOK u travnju proširio istragu u slučaju Vjetroelektrane i na Žalac i još neke osumnjičenike, teretio ju je da je radila pritisak na bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac da joj sredi državni stručni ispit za brata u Ministarstvu uprave u kojem je radila i Rimac.

Baš kao i sada, i tada je arogantni šef HDZ-a skandal komentirao istim riječima. Primio je na znanje, pravosudna tijela su neovisna, HDZ ima nultu toleranciju na korupciju, tu treba vidjeti o čemu se radi, ne može komentirati jer nema informacije i slično, da bi nedugo poslije, komentirajući aferu vjetroelektrane izjavio kako “ovo oko Rimac i Žalac ne izgleda dobro” i ljutito dodao:” Rekao sam da mi se takve stvari trebaju signalizirati”. Što bi to značilo, uz neovisno pravosuđe i institucije koje rade svoj posao, odnosno presumpciju nevinosti? Što bi se trebalo signalizirati i odakle? Iz represivnog sustava? Puko zamagljivanje činjenice da je HDZ iznimno plodna bara malaričnih mega- komaraca…

Jer, ne zaboravimo da je Gabrijela Žalac samo jedna u seriji od 10-ak Plenkovićevih ministara koji su smijenjeni ili su morali sami podnijeti ostavke zbog sumnje na prljava koruptivna (ne)djela. Nisu li redom sve to bili premijerovi igrači, oni koje je on sam birao u svoj tim, kao najbolje što HDZ ima i što Plenković kao šef vlade prepoznaje.

Svi Plenkovićevi ljudi…

Nije se nikad zgorega prisjetiti da su prvi iz Plenkovićeve vlade izbačeni ministri iz kvote koalicijskog partnera Mosta, Slaven Dobrović, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Ivan Kovačić, otišao je i Milan Kujundžić, Pavo Barišić , Marko Pavić, Lovro Kuščević, Davor Ivo Stier, Martina Dalić, Goran Marić, Tomislav Tolušić, Nada Murganić, Gabrijela Žalac…Zar to ne govori o naravi stranke iz koje dolaze? A uz Plenkovićeve prvotimce, gotovo da nema grada ili županije gdje HDZ-ovi moćnici nisu uhvaćeni s blatom do nosa.

A kada je Vrhovni sud u “aferi Fimi media” presudio HDZ-u i Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i šefu stranke, za besprizornu političku korupciju, ljutiti Plenković vikao je iz sveg grla da neće nikome dopustiti da njegov HDZ dovodi u vezu sa Sanaderovim. -No, way, no way- galamio je, bezmalo zgrožen tako blasfemičnom pomisli da bi “svetac Andrej” mogao predvoditi takvo krimogeno društvo, poput Sanaderovog. No, koliko se uistinu HDZ Ive Sanadera razlikuje od HDZ-a Andreja Plenkovića? Tko to nije u HDZ-u danas a u vrijeme Sanadera je bio? Koliko je takvih? Nije li to ista stranka od Tuđmanovih dana do danas?

Druga je stvar što Plenković to nerado sluša, što od istine bježi poricanjem. Aktualni šef HDZ-a valjda vjeruje da će stranka koju vodi biti čišća i poštenija ako njezine grijehe odbija priznati, ako se s poviješću beščašća ove stranke odbija suočiti. No, činjenice znaju biti neumoljive, ma koliko ih prekrajali i osporavali, istina uvijek nađe put do javnosti…

Zoro osvetnik

Otkud, stoga, pravo Andreju Plenkoviću da svaku kritičku opservaciju oporbe dočekuje generalnom diskvalifikacijom, vrijeđanjem, omalovažavanjem, dociranjem? Tko je on da bilo kome docira?

Poput kakvog Zorroa osvetnika od novinara je zahtijevao da “prokažu” one koji su ustvrdili da razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a nema. -Tko je to rekao?- inzistirao je da se otkrije ime “zločinca”. Raspudić i Puljak, priznao je novinar. I krenula je premijerova diskvalifikatorska tirada.

– Sjajna ekipa. Jedan je kvazidesničar, Milanovićev glasnogovornik. Pravi Milanovićev klub u Saboru je Most, to je valjda svakome jasno. I bio je ljevičar dok je bio tamo u Mostaru s kung-fuom, a ovdje glumata nekakvo veliko kršćanstvo i hrvatstvo-ispalio je Plenković, vjerujući da je riječ o kritikama Nine Raspudića, a ne njegove supruge Marije Selak Raspudić. Ali, i za nju je imao porciju “jezikove juhe”.

-Što se nje tiče, slušam što govori u Saboru. Kad imate liniju kakvu ja imam, da rješavamo sve moguće kosture iz ormara koji su nam nakrcali raznorazni prethodnici, Agrokor, potresi, poplave… Svaki dan se borimo s tim, borimo se beskompromisno protiv korupcije. Ta jedna nesuspregnuta mržnja koju oni siju prema HDZ-u, a ima ih više… Ili s krajnje desnice, koja je šuplja priča, a to se pokazalo sa Škorom. A ovi milanovićevci su smiješni, po čemu su oni bolji Hrvati, domoljubi, katolici od HDZ-a? To su smiješne priče. Ovi pak lijevi nam stalno pokušavaju ukrcati etiketu onoga što sam rekao neki dan – poštujemo sud. Sudovi su donijeli odluku u slučaju Fimi medije i mi smo platiti kaznu. Skinimo tu stvar s revera-rekao je. Kao zrno prašine, što li ?

Primitivno stigmatiziranje ljevičara

Čime to Plenković stigmatizira svoje kritičare? Zar je u ovoj Hrvatskoj etiketa ljevičara najstrašnija pogrda koju možete čuti? Koji to ozbiljan premijer jedne članice EU kolege iz lijevih političkih stranaka diskvalificira kao nehrvate i nekatolike? Otkud Plenković zna jesu li katolici i koliko je njihovo hrvatstvo, čime je to mjerio? Ili naprosto ljevičar nije Hrvat i gotovo? Nekmoli katolik?!Nije li to ispod svake razine ozbiljnog političara koji, nota bene, stremi biti faktor visoke europske politike, a ovdje se demaskira kao zadnji primitivni HDZ-ov izdanak koji smatra da je HDZ = Hrvatska. Da je vjera, katolička pravovjernost, samo u iskaznici s logom “zna se”?

Razmjere HDZ-ove pljačke Hrvatske teško je sagledati. Jer, kralo se, otimalo, prisvajalo bez milosti na svim razinama, na svim pozicijama. I kod ovoliko diskreditiranih, uhićenih, optuženih, osuđenih HDZ-ovih reprezentativaca tvrditi da ovaj današnji HDZ nema nikakve veze s onim nekadašnjim, Sanaderovim, može samo netko tko nema ni elementarnog poštovanja prema zdravoj pameti ovog naroda .

Nakon hapšenja Žalac i Petrica, samo se možemo pitati tko je sljedeći, koliko se i kakvim modusima operandi kralo na europskim projektima i tko će to sve naposljetku platiti, jer, Hrvatska će sve što je nezakonito i neopravdano uzela morati vratiti? I sad smo predzadnji u EU po povlačenju novca iz europskih fondova, a kad se, zahvaljujući OLAF-u, sve “krive Drine” otkriju, bit ćemo sigurni vladari europskog dna navijeke!

I da, ima pravo Marijana Puljak, ima razlike između Sanaderovog i Plenkovićevog HDZ-a. “Sanaderov HDZ je muljao samo s hrvatskim proračunom, Plenkovićevi prijatelji muljaju i s hrvatskim i s europskim proračunom. Napredak je vidljiv”.