fbpx

Počelo obilježavanje 30. godišnjice zločina u Škabrnji

Obilježavanje 30. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991.

U 10 sati krenula je Kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence polažu službena izaslanstva.

Stižu ministri i izaslanici

U izaslanstvu vlade RH su ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora je potpredsjednik sabora Ante Sanader, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.

Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Potom će krenuti Mimohod – Korak po korak, do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju Sv. Luke, a u 12:30 bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

U jednom danu ubijeno 48 civila i 15 branitelja

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskoga agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.