fbpx

Riječi Siniše Glavaševića i danas odzvanjaju Vukovarom. Pročitajte ih još jednom

Danas, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, donosimo vam jedno od posljednjih javljanja mučki ubijenog Siniše Glavaševića, koji je dva dana nakon pada Vukovara odveden u nepoznato – “Optužnicu” kojom je hrvatsku vlast optužio za smrt Vukovara.

Siniša Glavašević izgovorio ju je u studenom 1991. u eteru.

Donosimo vam i “Priču o gradu” iz njegove zbirke “Priče iz Vukovara”, u kojima nadljudskom snagom i srčanošću u neljudskim uvjetima poziva na humanost, ljubav, oprost i kraj svakoj mržnji, ali i pokazuje kakve su se strahote događale u Vukovaru. Siniša Glavašević ekshumiran je iz masovne grobnice na Ovčari 1997. godine.

Prestali mu puštati izvještaje na Hrvatskom radiju

Glavašević je bio dobar kada je izvještavao onako kako je vlast htjela. Kada se usudio dovesti u pitanje njenu ulogu u obrani Vukovara, njegova su se izvještavanja na Hrvatskome radiju jednostavno prestala emitirati. Ipak, njegova je riječ pronašla put preko Radija 101.

Tada je, po uzoru na Zolin “J´accuse” stotinjak godina prije, rekao: “Optužujem!”

“…Optužujem Vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su Vukovaru stigli nepobitni materijalni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta te obranu Vukovara, ali ista ne želi upotrijebiti, tj. dostaviti Zapovjedništvu operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja, a koje je Zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadatka koji je postavljen pred Zapovjedništvo. Optužujem Vas, gospodo, za svu bol trenutka u kojem je Vukovar shvatio da između Vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, Predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike…”

“…Optužujem Vas, gospodo, za smrt Vukovara. Materijalni dokazi Vaše nesumnjive krivice bit će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Ne zavaravajte se da ćete Vi doći prije do njih, ne možete gospodo, garantiram Vam…”, govorio je Glavašević iz okupiranog Vukovara.

Optužnica

“Optužnica kojom optužujem Sabor Republike Hrvatske za sudjelovanje u najvećem zločinu u povijesti nad hrvatskim narodom, za sudjelovanje u zločinu nad 15.000 Hrvata iz Vukovara.

Optužujem vas gospodo, što ste dopustili da gladuju dok ste vi bili siti, zato što je vama bilo toplo, a njima hladno. Dok ste vi gasili žeđ pićem po vlastitom izboru u željenim količinama, njih ste osudili na jušnu žlicu vode. Gospodo sabornici, dane ste provodili u ukusnim domovima i isto takvim uredima, a Vukovarcima ste dodijelili vlažne i tamne podrume.

Za vaše noći odabrali ste tople i meke pokrivače, njima ste prepustili mokre i smrdljive deke. Zar zaista mislite da su za to svi ovi ljudi dali svoj glas? Zašto ste naše bebe i našu djecu osudili na krastavost? Da li su sve infekcije svijeta rezervirane za djecu Vukovara?