fbpx

TKO JE UHIĆENA PIRUŠKA CANJUGA? Na svadbi su joj vijorile HDZ-ove zastave

Među uhićenima u jutrošnjoj akciji USKOK-a je i Piruška Canjuga, jedna od okrivljenih u aferi Agrokor, piše Index.

Jutros su uhićeni i bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin. Kako se neslužbeno doznaje, ova uhićenja povezana su s aferom oko Agrokora. Naime, Mirela Alerić Puklin vodila je predmet u slučaju Piruške Canjuge, jedne od okrivljenih u aferi Agrokor. Sumnja se na to da je Alerić Puklin davala podatke Canjugi o sporu u predmetu koji je vodila protiv nje.

Rođena u mjestu odakle korijene vuče i Milanović

Tko je Piruška Canjuga?

Rođena je 1965. godine u Sinju, konkretno potječe iz Glavica, istog mjesta odakle podrijetlo vuče i predsjednik Zoran Milanović. Piruška Canjuga je nakon osnovne i srednje škole odlučila upisati Agronomski fakultet, na kojem je diplomirala.

U 1990-ima bila je prepoznatljiva kao supruga Zlatka Canjuge, jednog od javnosti najomraženijih HDZ-ovaca zbog njegove uloge u tadašnjoj Croatiji, čiji je bio predsjednik, a bio je i veliki zagovaratelj Tuđmanove ideje da se najtrofejniji zagrebački klub zove Croatia, a ne Dinamo.

Za Zlatka Canjugu ona se udala 1994. godine, a mediji su izvještavali kako je cijeli događaj bio upriličen kao partijski dernek, budući da su vjenčanju nazočili ugledni članovi HDZ-a, a na piru su visjele i HDZ-ove zastave.

Uhićena 2017. godine, oslobođena u slučaju “mali Agrokor”

Piruška Canjuga bila je druga najmoćnija žena Agrokora, dugogodišnja bliska suradnica Ivice Todorića. U Agrokoru je djelovala kao izvršna potpredsjednica te se bavila nekretninama i zemljištima koja su pripadala koncernu.

Uhićena je 2017. godine te ju se u slučaju “mali Agrokor” teretilo zbog odobravanja spornih financijskih izvješća u periodu od 2006. do 2017.

Ona je 2020. godine oslobođena optužbi da je s troje suradnika oštetila tvrtku za 1.25 milijuna eura. Uz Canjugu su u ovom slučaju oslobođeni Ivica Todorić te nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik Uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor financija, u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1.25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1.25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa u ime švicarskog trgovačkog društva za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

DORH je uložio žalbu na oslobađajuću presudu.

DORH povukao optužnicu oko “velikog Agrokora”

Što se tiče “velikog Agrokora”, teretilo ju se da je uz Todorića i njegove suradnike sudjelovala u malverzacijama u glavnom slučaju, tj. da je sudjelovala u izvlačenju oko 1.2 milijarde kuna.

Dakle, DORH je u rujnu 2020. godine, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv petnaestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i kaznenog djela poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Danas je, pak, DORH povukao tu optužnicu u slučaju “veliki Agrokor” protiv Todorića i 14 osoba jer je istraga moguće kompromitirana, odnosno jer je uhićena bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin navodno odavala podatke o istrazi Piruški Canjugi.

“Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari”, stoji u priopćenju DORH-a.

Prosječna bogataška obitelj iz meksičkih sapunica

Inače, jedan detalj najbolje oslikava život koji je Piruška Canjuga vodila.

Dok ju je policija te 2017. godine privodila, kamere RTL-a ulovile su ženu koja je kod obitelji Canjuga radila u posluzi.

Žena, odjevena kao svaki sapuničarski prikaz služavke koji ste ikad vidjeli, bojažljivo je virila kroz vrata i promatrala kako joj hapse šeficu u kaputu leopard-uzorka i s neprirodnim osmijehom na licu.

Čini se da je obitelj Canjuga dosad živjela kao prosječna bogataška obitelj iz meksičkih sapunica, a kakvo je njihovo viđenje svijeta možda najbolje opisuje teza Zlatka Canjuge iz 1998. godine koju je podnio na Općem saboru HDZ-a.

“Prvi i po mnogočemu najelitniji hrvatski stališ je Hrvatska vojska, sa svim svojim časnicima, generalima i ostalim visokim dužnosnicima. Drugi hrvatski stališ čine redarstvenici, treći državni činovnici, a četvrti plemstvo, koje je komunistički sustav uspio uništiti kao nešto ‘kontrarevolucionarno’, ali u tome nije uspio. Peti hrvatski stališ čine više i niže svećenstvo, a onda, kao najmasovniji stališi, slijede seljaštvo i radništvo”, tvrdio je Canjuga tada.

Teško ju je promatrati izvan djelovanja Zlatka Canjuge

Zbog tih i takvih izjava teško je Pirušku Canjugu promatrati izvan okvira njenog supruga, čovjeka koji je bio simbol HDZ-a “devedesetih” i koji se proslavio i svojim suludim izjavama.

Vrtoglavo se on sredinom 1990-ih uspeo na hijerarhiji HDZ-a, a slavu je doživio kad je preuzeo NK Croatiju, Tuđmanov projekt svehrvatskog kluba. Uvjeravao je on javnost da mu je predsjednik na samrti kazao: “Vratite djeci ime Dinamo.” Gotovo nitko mu nije vjerovao.

U procesu detuđmanizacije HDZ-a za Canjugu tu nije bilo mjesta, no dao se on u biznis te je osnovao firmu Hamburger Recycling Ens. U Svetoj Heleni izradio je tvornicu papirnatih vrećica. Firma C Pakiranje godinama je poslovala s brojnim poznatim trgovačkim lancima, primjerice s Agrokorovim Konzumom.

Živio je daleko od fokusa javnosti, u kojem je sve više bila njegova supruga Piruška, prije svega u medijima prezentirana kroz model uspješne poslovne žene.

Zanimljiva izjava

Inače, bavili su se mediji i frizurama ove Sinjanke, uspoređujući njenu jarko crvenu boju kose kakvu je preferirala u 90-ima s plavom bojom kose.

U jednom takvom tekstu Jutarnji je podsjetio na njezinu izjavu nakon bojenja kose u plavo.

“U Hrvatskoj veće šanse imaju visoke i vitke plavuše”, rekla je ona.

Pritom je istaknula još nekoliko savjeta ženama na putu do uspjeha.

“Biti pametna, s preporukom da to najčešće ne pokazuje, lijepa i da to uvijek koristi, pronicljiva, konceptualna, ali da koncept zadrži za sebe”, riječi su Piruške Canjuge.