fbpx

VELIKA BLAMAŽA USKOKA Zaključili da je sa Žalac i softverom sve OK, a onda je došao nalog iz EU

Kako je danas službeno potvrđeno, bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, uhićena je nakon istrage koju je zatražio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), tijela koje se bavi malverzacijama kojima su oštećeni europski fondovi.

Slijed događaja u ovoj aferi pritom je iznimno neugodan za hrvatsko pravosuđe: portal Telegram u ljeto 2019. otkriva da je Ministarstvo Gabrijele Žalac softver koji je zapravo koštao 2,9 milijuna, platilo 13 milijuna kuna. S obzirom na to da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, nakon objave tog teksta Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) od Telegrama traži da dostavimo svu dokumentaciju koju smo analizirali kao i prepisku našeg novinara s Ministarstvom.

Ovo je iznimno važno pitanje

Prije nekoliko mjeseci međutim slučaj se ponovno aktualizira i Telegram tada doznaje kako je policija 27. rujna, ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Nakon toga su zaplijenili dio kompjutorske opreme i dokumentaciju vezanu upravo uz aferu softver. Uskoro dolazi potvrda kako su istragu inicirala tijela Europske unije.

Jutarnji list zatim objavljuje kako se čudnom kupovinom softvera svojedobno bavio i USKOK, no obustavili su izvide jer “dokazi koje su prikupili nisu potvrdili sumnje iznesene u medijima da je Gabrijela Žalac napravila nešto protuzakonito”.

Afera je pritom vrlo jednostavna

Zašto su točno hrvatski istražitelji obustavili izvide, a onda je afera opet došla na red nakon što je reagirao Ured europskog javnog tužitelja, važno je pitanje na koje bi USKOK morao odgovoriti. Tim više što je afera zapravo dubinski jednostavna. Kako smo otkrili još te 2019. godine, iz poslovnih knjiga tvrtke Ampelos posve je jasno da je trošak izrade sofvera, koji je Žalac platila 13 milijuna kuna, iznosio 2,9 milijuna.

Pritom ni vlasnik tvrtke Ampelos, Marko Jukić, nije bio osobito misteriozan. Kako smo također objavili, iznos od 13 milijuna kuna koji mu je Ministarstvo isplatilo nije se tamo dugo zadržao. Već idući dan s njega je povučeno 10,8 milijuna kuna: 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit, te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmicu jedinom zaposleniku. Nakon plaćanja poreza, dakle, u ruke vlasnika i direktora Ampelosa, Marka Jukića, otišlo je 9,2 milijuna kuna. No USKOK, kako smo rekli, u svemu tome nije vidio problem.