fbpx

ARHITEKT: Rješenja za zamjenske kuće na Baniji nisu zadovoljavajuća

Petrinjski arhitekt Davor Salopek komentirao je u Newsroomu na N1 sporu obnovu Banije godinu dana nakon potresa.

“Činjenica je da je obnova krenula u sferi tih nekonstrukcijskih obnova, gdje su u pitanju uglavnom dimnjaci, krovovi, zabati… Ali ova konstrukcijska po meni je mogla brže. Imali smo iskustvo nakon rata, u to vrijeme je godinu dana poslije dobar dio objekata bio zalaufan”, rekao je Salopek.

Ističe da obnovu Banije koči “određeni birokratski pristup problemima”.

“Ne može se previše toga prepustiti papiru, treba dati nešto i pravilima struke. Ne trebaju kojekakvi propisići, regulice… Manje paragrafa, više stručnog znanja iskusnih ljudi, to je potrebno”, kazao je Salopek.

Kaže da za projekt treba 10-15 dana

Napokon je napravljeno nekoliko projekata za kuće sa žutim naljepnicama. Salopek sam sudjeluje u obnovi, no kaže da mu je teško dati prognoze.

“Mi smo tek sada dobili prve zadatke, sudjelujem u nekonstrukcijskoj obnovi, sad smo dobili prve konstrukcijske objekte, i to žute. Iz prethodnog iskustva obnove nakon Domovinskog rata, za projekt treba 10, 15 dana, ovisi od slučaja do slučaja, a ovisi i o ekipi. Pojedini biro ima više ljudi pa će raditi više. Vidjet ćemo kako će se ići, ja se nadam da neće biti predugo. Uključujući i javnu nabavu, sve to… Mislim da smo si previše stvari zakomplicirali, kratko rečeno, paragrafima. Treba manje paragrafa”, rekao je.

Neki upozoravaju da bi problem mogao biti i manjak građevinskih radnika.

“Trenutno je dosta ograničavajuća situacija što se tiče toga. Mislim da se dosta velik broj firmi javio za obnovu iz cijele Hrvatske i vjerujem da je napravljeno dosta ugovora i da to neće biti problem kad stvari krenu. Ali konkretnoj obnovi prethode papiri, projekti, ja vjerujem da će se to zalaufati”, rekao je Salopek.

“Rješenja za zamjenske kuće nisu zadovoljavajuća”

Komentirao je i rješenja za tipske zamjenske kuće.

“Ono što sam vidio, dva primjera, to nije zadovoljavajuće. Imamo vrlo kvalitetna rješenja na Arhitektonskom fakultetu, napravio se dobar odabir stručnjaka koji su radili 20-ak tipova, vrlo kvalitetnih. Obnova je prilika da se kvalitetno arhitektonski riješi stambeni prostor, ne da se to štanca, nego da se prilagodi pojedinoj situaciji. Modeli su šablonski napravljeni. Treba kreativno pristupiti, svaki slučaj je slučaj za sebe. Jedan tip je za jednu parcelu, ovisi je li ona sa sjeverne, južne strane, na ravnom, na kosom, u gradu, na selu… Potreban je veći broj tipova, više od 20. Treba, naravno, voditi računa o ambijentu, nismo u zrakopraznom prostoru. Kad dođete u Austriju i vidite kako izgleda selo, vi znate da ste u Austriji”, kaže Salopek.

Za kraj je poručio: “Struka treba biti partner politici, a ne sluškinja.”