fbpx

BANGOURA: ‘Božićnim PR-om bi vraćali Hrvate koje su upravo oni raselili’

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas mjeru za povratnike kojom će im davati poticaje da se vrate u Hrvatsku ako su otišli u neku od EU zemalja. Radi se o poticajima za samozapošljavanje u iznosu od 150 ili 110 tisuća kuna, ovisno o industriji plus dodatnih 50 tisuća ako se netko vraća iz EU, odnosno 25 tisuća kuna ako se radi o preseljenju unutar zemlje u manje razvijeno područje.

“Zašto ne? Što je bitno? Što su mjere za zapošljavanje? To su mjere koje pomažu da netko stane na noge. Mjera koje se zove Biram Hrvatsku je nadgradnja mjere za samozapošljavanje, trenutno imate režim da dobijete 130 tisuća kuna, predstavite plan, u HZZ-u ga odobre i dobijete novac. Oko 85 posto korisnika sa svojim poslovnim planom, stali su na noge, i dalje rade, samostalno, stali su na noge.

Ovom idejom mi želimo dignuti taj prag sa 130 tisuća do maksimalno 150 tisuća kuna plus 50 tisuća za one koji su bili u zadnje dvije godine najmanje jednu godinu zaposleni u nekim članicama EU i žele se vratiti.

Netko tko danas u Njemačkoj radi kao vodoinstalater, stekao je znanje, možda računa na veze s domovinom, ima tu prijatelje, obitelj, možda bi želio svoje znanje koje je tamo stekao primijeniti u Hrvatskoj, ako se prijavi na mjeru, ako mu poslovni plan bude odobren može dobiti maksimalno do 200 tisuća kuna”, opisao je Plenković.

To je komentirao poduzetnik Hamed Bangoura:

– Zamislite stado koje gazde drže na rubu gladi i siromaštva i otjeraju ga s vlastite zemlje u tuđu. Zatim se desetljeće kasnije, jedan od gazda sjeti da bi mogao vratiti svoje stado tako da mu kupi sijena za 200.000 kuna. Nema veze što je već raznim “poticajima” učinio da mu ono stada što još boravi u zemlji nema što za jesti, što mu je 300.000 ovaca u okovima banaka, što 1,2 mil grla samo što nije kleknulo, što mu u zemlji litra ulja košta 17 kuna, 250 g maslaca 27 kuna, kila rajčica 20 kuna i da pored onakve žitnice i zemlje što bi Europu prehranila, stado jede uvozno smeće, gazda bi još malo poticao.

No, dio stada koji je otišao, i već se dobro hrani u drugoj zemlji, ni ne pomišlja na povratak u tako “uređenu” zemlju, a jedan dio stada smišlja kako da dođe doma, najede se tih “poticaja” i opet vrati van. Tako Vam meni izgleda ovaj Božićni PR naše vlade o poticajima za povratak iseljenih Hrvata koje su upravo oni svojim politikama raselili sa svojih ognjišta. Jučer ja o lancu sreće, a ono država lanac sreće na najjače. Sram i stid Vas bilo. Da niste svojim pajdašima dijelili poticaje, da ste ulagali u proizvodnju, poljoprivredu, energetiku onima koji zaista znaju što rade, danas se ne bi hvalili uvozom deviza od tih istih koje sada, valjda njihovim novcem, a ponešto i našim želite vratiti u Hrvatsku.

Toliko ih “volite” i toliko Vas brine demografija, da ste osmislili mjeru na nivou kupit ćemo Inu ponovno. Zapravo ste u pravu, jer ovaj jadni PR će Vaše ovce iz Vaših političkih stada i opet popušiti i reći: “Vidite kako naša Vlada brine o povratku naše djece.” Razlika je samo u tome što se djeca političara ne vraćaju. Oni su doma i uživaju u plodovima pljačke poticaja koje su i dovele do egzodusa. Novac i moć ne kvare ljude. Oni ih razotkrivaju’, zaključuje Bangoura.