fbpx

BORIĆEV ROĐAK SA UGLJANA: 2010. je rekao da će biti predsjednik. Rekli smo: A dobro…

Rodbina novog predsjednika Čilea Gabriela Borica uzbuđeno je čekala rasplet rezultata drugoga kruga, u kojemu je pobijedio Gabrijel, a čije je porijeklo s otoka Ugljana.

“Cijelu noć sam pratio njegov profil na Facebooku. Znao sam što se događa iz minute u minutu. Čim je proglasio pobjedu, na svom profilu sam objavio da nam je rođak postao predsjednik. Nakon toga sam imao još tri-četiri objave”, kaže Domagoj, inače prvi rođak Zdenke Borić. Naime, Domagojeva baka Vilma i Zdenkin otac Slavko Borić su brat i sestra, piše Zadarski.hr.

Posjetio otok prije desetak godina

“Moja je nona mladenački bila Borić. Kombura su također iz Ugljana, ali su ostale samo tri-četiri familije”, kaže Domagoj, koji je Gabriela upoznao 2010., kada je s braćom posjetio mjesto i otok Ugljan.

“Izgledao je kao dobar momak, normalan čovjek. Hrvatski nije znao ni riječi, ali je odlično govorio engleski. Bili smo na pizzi, napravili smo đir Ugljanom i pomalo o svemu razgovarali. Napravili smo i desetak slika, ali mi je taj mobitel upao u more i ništa nisam uspio sačuvati…”, žali Domagoj.

Gabriel je tada bio u centru čileanske javnosti kao jedan od vođa studentskih prosvjeda i govorio je o potrebama nužnih reformi u Čileu, koji su od ubojstva Allendea 1973. vodili više ili manje ultrakonzervativni političari, politički nasljednici generala Pinocheta.

Čudno ga gledali dok im je iznosio planove

“Pričao je o Čileu i govorio kako će on biti predsjednik. Mi smo ga gledali i govorili: ‘A dobro, bit ćeš.’ Ja sam dvije godine stariji od njega i ne znaš čovjeka pa se slažeš, ali ne vjeruješ da je tako nešto moguće. Nismo mu rekli da je lud, ali smo mislili: ‘Što ovaj govori?’ Na isti način mu je i Zdenka rekla da će, ako postane predsjednik, poslati po nju predsjednički avion. I sad se to dogodilo! On je postao predsjednik! Pazi što želiš, da ti se želje ne bi ispunile”, šali se Domagoj.