fbpx

DORH je pritisnuo Plenkovića da donese odluku o poništenju Sanaderovog skandaloznog ugovora

Baš kako je i Nacional prije više od mjesec dana pisao, Vlada je donijela odluku o poništenju Sanaderovog ugovora s MOL-om, odnosno o pokretanju revizije arbitražnog pravorijeka.

Naime, nakon što je Nacional otkrio dramatične posljedice pravomoćne presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i Zsolta Hernádija u aferi Ina-MOL, kojom su obojica osuđeni na zatvorske kazne zbog podmićivanja kako bi MOL u Ini stekao dominantna upravljačka prava, Zlata Đurđević, nesuđena predsjednica Vrhovnog suda, i Damir Vanđelić, član Nadzornog odbora Ine, otkrili su za Nacional zašto smatraju da bi DORH trebao samoinicijativno pokrenuti taj proces.

Iz DORH-a su tada Nacionalu, na pitanje što će poduzeti vezano uz povrat upravljačkih prava u Ini, koje su pravne mogućnosti u tom predmetu na raspolaganju DORH-u koji je, prema zakonu i Ustavu, zadužen za zaštitu imovine Republike Hrvatske, tko i na koji način može zatražiti povrat upravljačkih prava te hoće li DORH u tom smislu zatražiti od Vlade da poduzme određene radnje i koje točno, odgovorili kako se s tim pitanjem trebamo obratiti Vladi Republike Hrvatske.

Drugim riječima, DORH je pritisnuo Plenkovića da se izjasni po tom pitanju i jasno im sugerira što bi trebali učiniti. Taj senzacionalni odgovor stigao je iz institucije koja je nominalno potpuno neovisna u poslu koji radi te za koju je premijer Plenković također više puta javno rekao kako samostalno radi svoj posao, kako ga praktički ne zanimaju njihove aktivnosti te kako u tom pogledu on na njih nema nikakvih ambicija utjecati.

To je dosad najsnažniji konkretan korak koji hrvatska administracija poduzima nakon što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda potvrđeno da je bivši premijer Ivo Sanader od predsjednika Upravnog odbora mađarskog MOL-a Zsolta Hernádija primio mito kako bi MOL-u prenio dominantna upravljačka prava nad Inom.

Razloge zašto bi DORH takav potez mogao, ali i trebao poduzeti Nacionalu su ekskluzivno otkrili i elaborirali istaknuti pravni stručnjaci, uključujući i profesoricu Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Najavljene aktivnosti DORH-a koji je po svojoj poziciji i ovlastima zadužen i za zaštitu hrvatskih imovinskih interesa te bi trebao biti neovisan u svom postupanju, mogle bi staviti na ozbiljnu kušnju politiku premijera Andreja Plenkovića i njegove vlade koja se po pitanju odnosa s MOL-om u Ini već duže vrijeme ponaša netransparentno i u najmanju ruku čudno.