fbpx

MACRON NAMAGARČIO PLENKOVIĆA Francuzi i Srbima prodaju Rafale

Srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović, potvrdio je za RTS da Vučićeva vojska razmišlja kupiti francuske borbene zrakoplove Rafale, iste one koje je od Francuske kupila Hrvatska!

Zanimljivo je da su vijest prenijeli specijalizirani vojni portali u Srbiji i svijetu, a reakcije vlasti u Zagrebu još uvijek nema.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković pohvalio se da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo “imati na raspolaganju avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko”. Međutim, čini se da je francuski predsjednik Emanuel Macron brzo izigrao “strateško” partnerstvo i da je u Zagrebu bio isključivo kao trgovac, s figom u džepu. Moguće je i da su Hrvatska i Srbija dio istog “regionalnog” plana Pariza – pa ćemo u budućnosti moći govoriti da cijela bivša Jugoslavija ima francuske vojne zrakoplove.

U svakom slučaju, ostvare li se najave Vučićevog ministra obrane, Plenković je zaslužio čistu “peticu” iz vojne strategije, isto kao i njegovi paževi; od MORH-a, preko raznih “stručnjaka” i dobro plaćenih “analitičara” pa sve do tzv. Generalskog zbora, koji su ga podržavali tijekom velikog zaokreta i napuštanja jedine politički, vojno i strateški logične – američke ponude.

“To je game changer! Možemo biti izvoznici sigurnosti i važan čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe,” izjavio je Andrej Plenković prilikom potpisivanja ugovora o kupnji Rafalea u Zagrebu.

Pritom je prešutio činjenicu da ista je ta Francuska svom dugogodišnjem partneru Srbiji 2019. godine prodala sustav protuzračne obrane ‘Mistral 3’ i to prilikom posjeta predsjednika Macrona Srbiji, o čemu je pisao portal Obrana i Sigurnost.

Sada će im najvjerojatnije prodati i borbene avione Rafale.

– Ono što je Ratno vazduhoplovstvo reklo predsedniku, oni su se opredelili u ovom trenutku više da se uzmu Rafali francuske proizvodnje, ali kada budemo uradili sve analize, videćemo za šta će se vojska opredeliti, prenose riječi srpskom ministra obrane Nebojše Stefanovića vojni portal Tango Six.

Izgleda da će Hrvatska skupo platiti Plenkovićevo mjesto u Bruxellesu.