fbpx

PARODIJA OD PROCESA Miho Zrnić Marinović osuđen na dvije godine uvjetno – Fond za zaštitu okoliša oštećen za 105 milijuna kuna!

Na Županijskom sudu u Zagrebu na tri i pol godine zatvora nepravomoćno su osuđeni bivša saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić i njen sin Krunoslav Bešenić optuženi da su fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna.

Istom presudom je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 105 milijuna kuna, precizirala je u objavi sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Koraljka Bumči. Uz Bešeniće, nepravomoćnom presudom na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, osuđen je Miho Zrnić Marinović, dok je njegova tvrtka Odlagalište sirovina kažnjena s 15.000 kuna.

Uskok je, uz Bešeniće i Zrnića Marinovića, teretio i bivšeg direktora Fonda Vinka Mladinea te Dragana Mijoča koji su nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza. Među optuženima je u vrijeme podizanja optužnice 2013. godine bio i Dražan Kovač koji je u međuvremenu pobjegao u Austriju gdje izdržava kaznu zbog malverzacija jer je odbio izručenje Hrvatskoj.

Bili optuženi za zločinačko udruživanje pa je to odbijeno

Šestorka je na početku postupka bila optužena za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su oštetili fond no u tom dijelu je donesena odbijajuća presuda zbog zastare. Optužnica je teretila Barbaru Bešenić i njezine suoptuženike da su od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja u konačnici nije bila prikupljena niti predana koncesionaru, čime su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna.

Usto, Mladineo je kao čelnik fonda bio optužen za neosnovani oprost dugova Barbari Bešeniću u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Sutkinja Bumči je, obrazlažući osuđujući dio presude, naglasila kako je neosporno utvrđeno da je tvrtka BBS u vlasništvu majke i sina Bešenić unosila u poslovne knjige lažne podatke što je potvrđeno vještačenjem i iskazima svjedoka.

Visina štete je bila uzeta kao otegotna okolnost

Bešenićima je kao otegotna okolnost cijenjena visina štete, dok je kao olakotna okolnost cijenjen protok vremena, dodala je sutkinja. Obrazlažući oslobađajući dio nepravomoćne presude, sutkinja je pojasnila kako nije dokazano da su optuženici počinili djela za koja ih se teretilo te da nije utvrđeno kako je Mladineo pogodovao tvrtki BBS radi ostvarivanja financijske koristi.

Mladineo je i ranije optuživan da je nanosio štetu fondu kojem je bio na čelu poslujući sa zadarskim poduzetnikom Zrnićem Marinovićem i marketinškom agencijom Fimi medija preko koje se, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda, punio HDZ-ov ‘crni fond’. Nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Mladineo u listopadu 2018. oslobođen u jednom od krakova afere Fimi media, ukinuo je Vrhovni sud vrativši suđenje na početak.

Miho Zrnić Marinović i prosjak koji je prosio jer je gladan – dobili jednaku kaznu!

Podsjetimo, na sličnu kaznu koji je dobio Miho Zrnić Marinović nedavno je osuđen jedan prosjak koji je prosio je je bio gladan. Osuđen je na kaznu zatvora uvjetno te mu se je sud oduzeo svih 60 kuna koje su mu dali građani. Zrnić je prošao skoro jednako, samo je razlika u tome što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oštećen za 105 milijuna kuna, a sudionici ove pljačke su svi redom iz zločinačke organizacije HDZ i nitko definitivno nije bio gladan.