fbpx

PLENKOVIĆ: Idemo na novi zakon o referendumu, ovaj je bezveze

Premijer Andrej Plenković je u Varaždinu dao izjavu za javnost. Očito je da ga posebno boli 400.000 potpisa građana kojima traže referendum o covid-potvrdama i ukidanje Stožera.

– Živimo u bitno drugačijem informacijskom vremenu nego što je bilo prije. Cijela ova situacija s covid-potvrdama, dokazom da je vlada neintruzivna i da poštuje slobodu izbora. Nismo išli korak dalje, nismo uveli obavezno cijepljenje. Imate dio aktera koji love u mutnom, profiteri i paraziti”, rekao je.

Očitovao se i o MOST-u.

“Neka donesu potpise za referendum na Trg Svetog Marka, ali njima očito treba još neko vrijeme. Ako su tako sigurni da ih imaju, što čekaju? Idemo na novi zakon o referendumu jer ovo što imamo sad je bezveze. Glasa se na izborima od 7 do 7. I onda padne giljotina i svi gledaju što se desilo. A ovi koji skupljaju potpise imaju vremena koliko hoće, mogu tri godine to gledati i uvezati”, dodao je Plenković.

“Hrvatska nije imala kulturu referenduma, zato su ti zakoni takvi. Ja nisam protiv referendumskih inicijativa, dapače, ali one moraju imati neku glavu i rep. To vam je sve igra jedne stranke, malo vidljivosti, da ih se vidi”, rekao je.

Osvrnuo se naravno i na omikron.

“Sutra ćemo imati jedan sastanak zbog činjenice da se omikron brzo širi po svijetu, želimo dići razinu spremnosti. Dosad smo cijepili više od 2 milijuna i 250 tisuća ljudi. Dio ljudi se ne želi cijepiti i meni je to žao. Mislim da smo u pozivanju na cijepljenje koherentni”, rekao je.

“Otklanjam tezu da su tu Stožer ili vlada nešto krivo napravili. U našem društvu su se različiti akteri različito očitovali, a mi smo tu bili konzistentni. Vlada stalno govori cijepite se, ali zašto to svi ne slušaju… to nije do nas, ne možemo na sve utjecati, činimo najbolje što možemo”, rekao je Plenković.