fbpx

PRAVOSUDNI SKANDAL Zlata Hrvoj Šipek ostaje na čelu DORH-a dok to Plenković i HDZ žele, svim lažima unatoč!

Tresla se brda, rodio se miš! Ništa od ostavki, nikakvih propusta nije bilo, i ravnateljica Uskoka Vanja Marušić i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ostaju na svojim pozicijama, jer tako vladajuća većina i HDZ Andreja Plenkovića hoće! Premijer je danas jasno dao do znanja da će parlamentarna većina prihvatiti izvješće glavne državne odvjetnice za 2020. i tako skandal pospremiti kao da ga nije ni bilo. Nadzor je obavljen i sve je bilo u savršenom redu, kažu Plenković i Malenica, pa dakle nema nijednog razloga za opoziv ni glavne državne odvjetnice ni ravnateljice Uskoka koja je propuste čak i javno priznala. Slučaj Žalac, ili slučaj Hrvoj Šipek tako je dobio svoj farsični epilog…

Nije ovdje bitno ni muljanje glavne državne odvjetnice koja čas nije ništa znala o slučaju Žalac, čas je ipak znala, nisu bitne javno izgovorene laži koje ozbiljno narušavaju kredibilnost čelnica DORH-a i USKOK-a, važno je jedino da u ovom trenutku Plenković i HDZ ne žele smjene u ionako kompromitiranom pravosuđu kojem hrvatski građani više s pravom ne vjeruju. Ne trebaju im ostavke ni smjene, primarno zbog njih samih i lažne slike o funkcioniranju sustava. I tako će skandal biti zaključen kao da se ni dogodio nije.

Zamjenik glavne državne odvjetnice Darko Klier, manirom odanog apologeta hvali svoju šeficu i njezino izvješće, obavljeni nadzor ( Hrvoj Šipek nad samom sobom !? ) smatra savršeno temeljitim i profesionalnim, ali, kaže, čak i da se u nečem pogriješilo za to ne bi moglo biti nikakvih pravnih posljedica. Pa se dakle, ako njega pitate, iz ničega napravila nevjerojatna afera u kojoj se državno odvjetništvo koristilo kao sredstvo političke borbe. Nevjerojatno- užasava se Klier, abolirajući od bilo kakvog propusta, grijeha činjenja ili nečinjenja DORH i USKOK i pledirajući na stvaranje ujedinjene političke volje za iskorijenjivanje korupcije, jer to 20-30 ljudi u DORH-u sami ne mogu. Naravno, da ne mogu sami, ali to ne znači da ne trebaju svoj posao raditi po svim pravilima struke i profesionalne etike.

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić, koji je svojedobno bio i predsjednik Vrhovnog suda, za N1 je izjavio kako izvješće DORH-a nije ništa drugo do li poncijepilatovsko pranje ruku.

-Sve je rečeno, a ništa nije rečeno, sve je prikriveno i svi koji tvrde da je Zlata Hrvoj Šipek potrošila svoj kredit kod HDZ-a, doista je potrošila kredite i vrijeme je da ode s dužnosti glavne državne odvjetnice- misli Olujić, no, sudeći po Plenkovićevoj najavi da će u petak vladajuća većina podržati izvješće Hrvoj Šipek, čini se da glavna državna odvjetnica još kredita kod HDZ-a ima.

-Gđa Hrvoj-Šipek postaje uteg i HDZ-u i njezinu predsjedniku Andreju Plenkoviću i vjerojatno sutra, neovisno o rezultatu glasanja i prihvaćanju izvješća o godišnjem radu DORH-a, čini mi se da ona provodi posljednje dane u Gajevoj ulici i da će građanin Plenković ovog puta ne samo kao premijer, nego i kao čelna osoba koja predlaže kandidata za glavnog državnog odvjetnika, uskoro biti u situaciji da traži novog kandidata za to mjesto. Činjenica je da Hrvoj-Šipek nije dorasla po kapacitetima i znanju toj dužnosti, da nije trebala biti ni imenovana, a svi smo svjedoci da se na fiktivni, prikriveni javni poziv i javila po prethodnom dogovoru s ministrom Bošnjakovićem– izjavio je Olujić, ocjenjujući da je Hrvoj Šipek samo produžena ruka HDZ-a, koja je usprkos profesionalnoj insuficijenciji dovedena da provodi državnu politiku, pogotovo u segmentu kaznenog progona, čemu nije dorasla. Prognozira joj odlazak do proljeća 2022.

Predsjednik Milanović matra da je Hrvoj Šipek trebala otići s dužnosti još prije dva tjedna, odnosno da nikad nije ni trebala potati glavna državna odvjetnica.

-Nepoznata osoba koja se nikad nije bavila kaznenim pravom bude instalirana na to mjesto i onda je se uhvati nekoliko puta u neistinama, lažima. S obzirom da se radi o položaju koji ima ogromnu vlast i da je kontrola nikakva, to mora biti osoba koja uživa razinu povjerenja barem kao Dinko Cvitan. Barem. Ova osoba ne uživa ničije povjerenje i to je još jedna fleka na stolnjaku koji nam je stavio HDZ– komentirao je Milanović .

I oporba drži da Zlata Hrvoj Šipek mora otići, i da će u petak kod glasanja o njezinom izvješću HDZ imati priliku, kako je rekao SDP-ov Peđa Grbin, pokazati bore li se doista protiv korupcije ili skrivaju korupciju. Sandra Benčić ( Možemo! ) komentirajući izvješće glavne državne odvjetnice navodi kako se u njemu jasno vidi da je 91 posto svih prijava za korupciju u 2020. DORH odbacio, tu je i Borg, kaže, a sljedeće godine vjerojatno i veliki Agrokor.

Odvjetnik Anto Nobilo dijeli mišljenje oporbenih političara i nekih svojih kolega da Hrvoj Šipek mora otići, da je govorila neistine i diskreditirala jednu iznimno važnu i moćnu pravosudnu instituciju.

-To je nevjerojatno kako se razobličio jedan važan organ. Velika je moć u rukama državne odvjetnice, ona odlučuje o sudbinama da li ćete ići u zatvor ili ne. Netko tko ima moć na temelju zakona ne može lagati jer nemate moralnu podlogu. Kako će slati ljude u zatvoru, a vi petljate, lažete, gurate suradnicu da vas brani da bi se iza nje sakrili- konstatirao je na N1 Nobilo, prognozirajući odlazak i Hrvoj Šipek i Vanje Marušić. Doduše, ističe, neće otići sada po zahtjevu oporbe, jer to Plenković uvijek tako radi, ali će otići, a zapravo su, smatra Nobilo, trebale već biti bivše.

Možda bi i bile u nekoj drugoj državi, ali ne i u Hrvatskoj.