fbpx

ŠEFICA EUROPSKE KOMISIJE: “Članice EU-a bi trebale razmisliti o uvođenju obaveznog cijepljenja”

Sve više europskih zemalja potvrđuje slučajeve zaraze omikronom, novom varijantom koronavirusa. Brojne su države najavile ili uvele stroge mjere kako bi suzbile daljnje širenje zaraze. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je članicama predložila da, kao jednu od mjera, razmotre i uvođenje obveznog cijepljenja. Kao razlog navodi upravo pojavu omikron varijante, kao i širenje delte diljem Europe.

Na pitanje podržava li odluku grčke vlade da uvede mjesečnu kaznu od 100 eura za starije od 60 godina koji se odbijaju cijepiti, šefica Komisije je rekla kako bi takva mjera trebala biti na stolu zbog širenja zaraze i nedostatne procijepljenost u dijelovima EU-a.

“Imamo spasonosna cjepiva, ali ih se ne koristi dovoljno svugdje. I to ima cijenu. Doći će nam veliki zdravstveni danak”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za medije u Bruxellesu, prenosi Guardian.

‘Nije cijepljena trećina Europljana’

Von der Leyen smatra da treba razmisliti o zajedničkom europskom pristupu o povećanju procijepljenosti, te da između ostalog ta rasprava treba uključivati i mogućnost obveznog cijepljenja unutar Europske unije.

Istaknula je da u EU-u nije cijepljena trećina europskih građana. “To je 150 milijuna ljudi. To je jako puno i ne mogu se svi cijepiti, ali većina može i stoga smatram da je primjereno o ovome sada raspravljati”, rekla je Von der Leyen

Von der Leyen je 27 članica pozvala i da počnu s docjepljivanjem booster dozama, a podržala je i testiranje PCR testovima uoči putovanja i za cijepljene i za necijepljene, čak i unutar granice EU-a. “Ubrzani rast zaraženih povećava pritisak na naše bolnice i zdravstvene radnike. Uz to, dolazak najvjerojatnije jako zarazen omikron varijante virusa zahtijeva našu potpunu pozornost. Međutim, uvjerena sam da je EU-a spremna odgovoriti na ove izazove”, naglasila je predsjednica Komisije.

Austrija 2022. uvodi obvezno cijepljenje

Austrija je već najavila uvođenje obveznog cijepljenja i ta mjera će na snazi biti od veljače sljedeće godine. I budući njemački kancelar Olaf Scholz, koji bi dužnost od svoje prethodnice Angele Merkel trebao preuzeti kroz nekoliko dana, zalaže se za obvezno cijepljenje.

Scholz je jučer tu mjeru predložio na sastanku s Merkel i predstavnicima saveznih pokrajina. Najavio je da bi o tome mogao odlučivati parlament. Zastupnici bi prilikom glasanja bili oslobođeni stranačkog dogovora i glasali bi, što je običaj kod odlučivanja o etički osjetljivim pitanjima, prema individualnom stavu, javlja agencija dpa. Agencija od sudionika sastanaka doznaje da bi cijepljenje moglo krenuti početkom veljače.

U Hrvatskoj su Stožer i Vlada više puta odbacivali uvođenje obveznog cijepljenja, a naši susjedi u Sloveniji su danas odustali od te mjere nakon što se počela smirivati epidemiološka situacija u zemlji.