fbpx

U Hrvatsku idući tjedan stiže cjepivo protiv korone za djecu od 5 do 11 godina

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je prije tjedan dana Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina. Idući tjedan cjepivo za djecu stiže u Hrvatsku

Idući tjedan u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina, a nakon što se cjepivo distribuira roditelji koji žele moći će cijepiti svoju djecu, potvrdili su iz HZJZ-a koji će imati i savjetovalište za sve roditelje koji imaju pitanja oko cjepiva i cijepljenja.

Savjetovalište postoji i sada u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u Ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, rade svake subote, od 8 do 12 sati. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta. Za savjetovanje u Cimermanovoj 64a potrebno je prethodno se naručiti na telefon 01/6474-339 ili 01/6474-333. O savjetovalištu će biti više informacija kada stigne cjepivo za manju djecu.

Proizvođači cjepiva ističu da je cjepivo u kliničkim ispitivanjima bilo 90.7 posto učinkovito kod djece u toj dobnoj skupini. Doze za odrasle imaju 30 mikrograma.

“Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19”, navodi EMA.