fbpx

USKOK nakon godinu i pol, opet počeo istraživati Žalac zbog Jollyjevog Mercedesa

U strahu od nove blamaže, da bi preduhitrili europski ured, istražuju ima li veze Mercedes pronađen u dvorištu s natječajima iz EU koje je dobivao Jolly.

Jedna bruka za USKOK je, izgleda, bila dovoljna. Nakon što je Ured europskog javnog tužitelja otvorio aferu Softver koju su u DORH-u držali u ladici, kako doznaje Nacional, USKOK ubrzano radi na još jednoj sumnjivoj priči u kojoj bi glavne uloge mogle imati bivša ministrica Gabrijela Žalac i europski novac, piše Telegram

Radi se o više desetaka milijuna kuna vrijednoj nabavi autobusa za splitskog javnog prijevoznika, Promet, koju je dobila tvrtka Jolly Autoline, čiji je vlasnik šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly. Natječaji su većim dijelom financirani europskim novcem, a posao je uglavnom dobivao čovjek za kojeg je Gabrijela Žalac izjavljivala da ga poznaje i da će ga “poznavati do kraja života”.

‘Mercedes je samo bio na čuvanju’

Mediji su povezali Žalac i Jollya u ožujku 2019. godine, nakon što se u njenom dvorištu pojavio luksuzni crni Mercedes u vlasništvu Stojanovićeve tvrtke, vrijedan barem 50 tisuća eura. Tadašnja ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova se branila kako Mercedes koriste njeni roditelji i kako su ga nabavili putem ugovora o leasingu. Slaba strana te priče je bila u tome da su roditelji Žalac živjeli u kući koja je bila prilično udaljena od adrese na kojoj je bio parkiran Mercedes, a i susjedi su tvrdili da su za volanom viđali – njenog muža.

Kako god bilo, u lipnju 2019. godine USKOK je krenuo u izvide oko ovog slučaja, a već u srpnju Žalac više nije bila ministrica. U rekonstrukciji Vlade premijer Andrej Plenković ju je zamijenio Markom Pavićem. Istraga je, međutim, nakon toga očito završila u čuvenoj “ladici” Državnog odvjetništva.

Sumnjivi još neki poslovi sa Šimuncem

Kako Nacional doznaje, USKOK je, u strahu od toga da ih Ured europskog javnog tužitelja opet ne pretekne, krenuo ponovno češljati ovaj slučaj, ali i neke druge vezane za poslove Gabrijele Žalac i poduzetnika Mladena Šimunca, koji je s njom uhićen u aferi Softver.

Moguće je, navodi Nacional, da će istražitelji preispitati i aferu koju je nedavno otkrio Telegram, a koja datira iz vremena dok je Žalac bila na funkciji direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., tijekom 2016. godine. Šimunac tad nije isporučio Agenciji već plaćenu studiju, a Žalac nije inzistirala ni da se studija isporuči, niti je tražila od Šimunca povrat 60 tisuća isplaćenih kuna.