fbpx

ZUBČIĆ: Dnevnu bolnicu bi mogli čekati kao Polikliniku – 20 godina

Predsjednik Županijskog ogranka SDP-a Jure Zubčić danas je na konferenciji za medije komentirao proračune jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, a posebno proračun Zadarske županije u koji nije ušao amandman o besplatnom obroku za sve učenike, kao ni najavljivani hospicij na Babindubu.

“Hospicij ni jednom kunom nije zastupljen u proračunu, pa je izgledno da ove godine neće biti stavljen niti kamen temeljac. U predizbornoj kampanji ministar Josip Aladrović je rekao da će hospicij biti u državnom proračunu, ali nema ga ni u njemu”, naveo je Zubčić.

“U 2022. godini za ovu namjenu predviđeno je 30 milijuna kuna, čime se projekt preplaćuje za preko 12 milijuna, pa više ne košta 50 nego 62,5 milijuna kuna. Bolnica je u travnju pritom sklopila anekas ugovora s tvrtkom Solidum, za koju se već tada znalo da ide u stečaj, ali se to nije smjelo oglasiti u predizbornoj kampanji. Sedam mjeseci kasnije OB Zadar sklapa ugovor od 1,4 milijuna kuna, bez odoborenja Županijske skupštine i mimo javne nabave, pod opravdanjem hitnosti, za osiguranje građevine. Unatoč tome, natječaj za nastavak radova nije raspisan, a kako je prethodni trajao preko osam mjeseci, izgleda da ovaj novac služi jedino za konzerviranje dnevne bolnice, koju bismo tako mogli poput Poliklinike čekati 20 godina”, rekao je Zubčić.

Zubčić je izrazio je sumnju da će bolnica uskoro vidjeti linearni akcelerator, za koji je Sabina Glasovac podnijela amandman od 20 milijuna kuna u državnom proračunu, no Vlada ga je odbila.

“Unatoč brojnim obećanjima, izgledno je da radovi teško da će i početi u naredne dvije godine, a samim time nećemo vidjeti ni linerani akcelerator”, rekao je Zubčić.