fbpx

HND: ‘To što u Otvoreno nije pozvan novinar koji je razotkrio aferu u HNB-u nedopustiv je profesionalni promašaj’

Tema sinoćnje emisije Otvoreno bila je priča oko HNB-a i trgovanja vrijednosnim papirima banaka, a ista je dosad izazvala gomilu reakcija u javnosti. No posebnu kontroverzu proizvela je i činjenica da ekipa s Prisavlja za gosta emisije uopće nije pozvala llka Ćimića, Indexovog novinara koji je cijelu aferu i razotkrio. S HRT-a su Ćimića pozvali tek da snimi izjavu za uvodni prilog što je on odbio jer je smatrao da treba sudjelovati kao gost u emisiji. Sada se oko toga javio i HND.

Oni su odluku urednika i voditelja Otvorenog, Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u emisiju ne pozove novinara koji otkrio priču nazvao ‘potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem’. Poručuju da bi HRT trebao biti javni servis te da je neupitni javni interes da najutjecajniji medij, koji se financira od pretplate građana, tim istim građanima “pruži informacije iz prve ruke o prvorazrednom otkriću – da su oni najodgovorniji za kontrolu banaka koristili svoj položaj za svoje osobno bogaćenje”.

“Zakon za takvo ponašanje predviđa zatvorsku kaznu, što najbolje govori o pravnoj težini takvih nedjela, dok o moralnoj i socijalnoj šteti koje društvo dugoročno trpi ovakvim ponašanjem ne treba posebno govoriti. Stoga se ničim ne može opravdati, a pogotovo ne slobodom uređivačke politike javnog informativnog servisa, nepozivanje onoga koji sasvim sigurno najviše o toj temi zna, Ilka Ćimića, i koji jedini može kompetentno braniti činjenice do kojih je došao svojim i Indexovim istraživačkim radom”, poručili su.

‘Posve profesionalno i etički neshvatljivo”

Ističu kako se “ničim, pa ni uredničkom slobodom, ne može se braniti odsustvo u studiju novinara koji je skandal otkrio, dok u njemu istodobno sjedi zaposlenik HNB-a dužan braniti interese svojih za sumnjive poslove prozvanih nadređenih mu poslodavaca, a možda i samoga sebe.”

Dodaju kako abeceda novinarstva govori o tome da uvijek treba čuti i drugu stranu, pa zaključuju da je “posve profesionalno i etički neshvatljivo da javni servis u studiju u izravnom prijenosu ne želi čuti prvu stranu, odnosno svoga kolegu Ćimića, koji im je temu za emisiju upravo i servirao”. Potom su se dotaknuli i novog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

“Budući da je novi ravnatelj HRT-a Robert Šveb u svom nastupnom intervjuu najavio podizanje profesionalne kvalitete i razine svih segmenata koji čine javnu televiziju, pa tako i programskog, odnosno informativnog sadržaja, očekujemo i njegovu reakciju te reakciju svih ostalih nadležnih tijela koja su dužna reagirati na ovakve teške i nedopustive profesionalne i uredničke promašaje”, dodali su.

Pišu o ‘javno-privatnom partnerstvo na Prisavlju’

Dodaju kako ćemo u suprotnom, umjesto javnog servisa, imati “javno-privatno partnerstvo na Prisavlju u kojem će javno biti zastupljeno samo u onoj mjeri u kojoj ne ugrožava nečije privatne interese, dakle samo u strogo kontroliranim i unaprijed snimljenim prilozima, a nipošto u izravnom obraćanju gledateljstvu koje bi upravo iz sučeljavanja suprotstavljenih stavova trebalo iznjedriti svoje mišljenje.”

“Naravno, ako želimo živjeti u slobodnom i demokratskom društvu slobodnih i demokratskih medija”, zaključuju. Priopćenje HND-a potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek.