fbpx

IZVORI BLISKI POKOJNOM BANDIĆU – Supruga Vesna kreće u naplatu crnog novca: “Kod Pere Milan ima 48 milijuna eura.“

Iako Vesna Bandić tvrdi da teško živi, izvori nekoć bliski pokojnom gradonačelniku navode da ona kreće u naplatu Bandićeva skrivenog crnog novca, donosi Nacional.

Vesna Bandić, udovica bivšeg zagrebačkog gradonačelnika, šalje poruku dužnicima Milana Bandića da očekuje povrat većeg dijela njegove skrivene imovine. Tvrde to izvori bliski pokojnom Milanu Bandiću, neposredno upoznati s previranjima unutar kruga njemu najbližih osoba. Vesna Bandić dala je u nedjelju veliki intervju Jutarnjem listu i požalila se da teško živi, da joj je naslijeđena mirovina od 6800 kuna jedva dostatna za režije u zagrebačkom stanu u kojem živi, da je usred mučne bitke za raspodjelu imovine i u strahu od negativnog ishoda sudskih postupaka koji bi je ostavili bez dijela nekretnina na koje polaže pravo.

Ali taj njezin iskaz malo tko je u Bandiću nekad bliskim krugovima doživio tako jednostavnim. Izvor koji je ljetos Nacional upozorio na nepoznate razmjere Bandićeve hercegovačke hacijende, koju je Nacional snimio dronom i objavio, o tomu kaže sljedeće:

„Vesna Bandić već tjednima smišlja pritisak na osobe koje smatra Bandićevim dužnicima. Iako je ti krugovi pokušavaju predstaviti kao osobu sklonu alkoholu i neupućenu u pravu situaciju oko Bandićeve imovine, ona je ipak puno upućenija nego što se misli. Jedan dio povjerljivih stvari Bandić joj je otkrio nakon prvog pritvaranja, a sigurno su joj poznati još neki dijelovi skrivene imovine iz Hercegovine o kojoj nije govorila u istupu za Jutarnji list. Puno toga u tom istupu je pila naopako. Prava bitka za tu skrivenu imovinu utoliko tek počinje.“

Isti izvor koji je Nacional upozorio na to da je Bandić u Hercegovini raspolagao s najmanje 89.409 četvornih metara šume i zemljišta različite kvalitete raspoređenih na tridesetak parcela, još u srpnju je upozorio i na to da je jedan od Bandićevih odvjetnika (spol i podaci poznati redakciji Nacionala) nedugo nakon njegove smrti doputovao u Hercegovinu i praktički na prepad uvjerio Bandićeva rođaka da mu preda 150 tisuća eura u gotovini, koja se nalazila u sefu koji je Bandić držao u jednoj od svojih kuća.

Bandić je, prema tvrdnjama istog izvora, koji zbog vlastite sigurnosti želi ostati anoniman, tih 150 tisuća eura držao u rodnom kraju „onako, da mu se nađe kad se s društvom zatekne u Hercegovini“.

Taj izvor navodi da je isti odvjetnik u drugom pokušaju htio preuzeti dodatnih 400 tisuća eura koje je Bandić ondje također navodno držao u gotovini. Ali to mu nije uspjelo. Isti izvor otkrio je Nacionalu identitet osobe za koju tvrdi da je kod javnog bilježnika u Hercegovini potpisala izjavu da je Bandiću dužna 400 tisuća eura. Tvrdi se da su slične izjave potpisala najmanje tri poznata hrvatska poduzetnika.

Ako je to tako, Bandić je raspolagao ogromnim količinama gotovine.

Nacional je, među ostalim, objavio i kako postoje indicije da je Bandić bio tajni partner pokojnog zagrebačkog hotelijera Anđelka Leke. Dijelom i zato što se ponudio organizirati jedan poslovni sastanak na kojem bi se razriješile nesuglasice između Lekinih nasljednika i dugogodišnjeg njihova savjetnika u transakciji povezanoj s prodajom Lekinih hotela.

Više je, u najmanju ruku, ozbiljnih indicija da je Bandić bio skriveni poslovni partner poduzetnika Petra Pripuza. Bandiću bliski ljudi u Hercegovini spominju to kao tvrdu činjenicu. Do te mjere da jedan izvor iz Hercegovine o tomu kaže:

“Kod Pere Milan ima 48 milijuna eura.“

Radi se o gotovo polovini iznosa koji si je Pripuz isplatio kao dividendu za uspješno poslovanje tvrtke CIOS do prije nekoliko godina. Pa ako bi te tvrdnje bile točne, to bi značilo da Bandić nije bio samo Pripuzov „tužni potrčko“, kao što tvrdi odbjegli tajkun Miroslav Kutle, nego i skriveni poslovni partner.

Drugim riječima, Bandićevo skriveno bogatstvo je ogromno, mjeri se desecima milijuna eura i počeo je lov na njegovu preraspodjelu. Kojom njegova udovica Vesna očito nije zadovoljna.

Iako su već i sami deseci tisuća četvornih metara Bandićevih zemljišta i šume u Hercegovini, koji su prepisani na članove njegove obitelji, uvelike u zoni nesrazmjera između Bandićevih primanja i imovine.