fbpx

JANDROKOVIĆ DRAMATIČNO: “Izloženi smo vatri uvreda. Moramo postaviti kriterije što se može reći, a što ne!”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je u utorak da se raspitivao o slučaju korisnika državne nekretnine, njegova poznanika, ali smatra da time nije prešao granicu jer je samo reagirao na pritužbu građana, koje njegov ured svakodnevno prima.

“Mogu potvrditi da sam se raspitivao, obratio mi se gospodin koji je bio u najmu tog prostora, rekao mi je da plaća najam, a istovremeno lokal nije spojen na struju. Nakon toga sam se obratio tadašnjem državnom tajniku koji je upravljao državnom imovinom Krunoslavu Katičiću i upoznao ga s tom problematikom. Što je bilo kasnije, ne znam”, rekao je Jandroković novinarima reagirajući na tvrdnje tjednika Nacional da je preko Katičića lobirao da Državne nekretnine ne naplaćuju dugove pojedincima.

Morao sam upozoriti nadležne na prigovor

Dodao je kako je danas nazvao tog korisnika, demantiravši da mu je on kum kako navodi Nacional, i saznao da više nije u državnom prostoru. “Kazao mi je da je ovršen, da je platio 200.000 i više nije u tom prostoru”, kaže Jandroković. Ured predsjednika Sabora svakodnevno dobiva pritužbe i predstavke građane, postoji osoba u kabinetu koja se time bavi i odgovara na predstavke.

“Ako su građani nezadovoljni postupanjem države, moje je tada kao zastupnika, ne predsjednika Sabora, da o tome informiram nadležne u državnoj upravi i ja sam to učinio. Nikakvog pogodovanja ni lobiranja nije bilo, isključivo me zanimala informacija je li točno to što mi je rekao gospodin”, rekao je Jandroković odbivši otkriti o kome je riječ, a tvrdi da nije političar.

Smatra da nije prešao granicu kada se obratio Katičiću. “Morao sam upozoriti nadležnu osobu da imam takav prigovor. Da se nešto događalo mimo zakona, vjerojatno čovjek ne bi bio ovršen”, kazao je.

Ne misli da ima korupcije u Državnim nekretninama

Jandroković nije želio komentirati slučaj zviždačice Maje Đerek, koja je danas u Saboru izjavila da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz, jer o tome nema dovoljno informacija.

“Svatko tko smatra da je postojala korupcija i nezakonite radnje neka ih slobodno prijavi. Ne znam koji su razlozi da je dobila otkaz, neka se time bave nadležne državne institucije. Ali važno je da svatko tko bude predmet ili objekt nekih optužbi na njih odgovori i ima se pravo braniti”, kazao je.

Apsurdno je da neki budu sankcionirani, a neki ne

Osvrnuvši se na privođenje umirovljenika iz Zadra zbog komentara na društvenim mrežama da premijera treba dočekati pokvarenim jajima, Jandroković je rekao da su političari često izloženi uvredama, a ovo postupanje treba objasniti policija.

“Najgore uvrede su dolazile i od predsjednika Republike, kolega zastupnika, novinara, kolumnista… Ja nikada nikoga nisam tužio, niti mislim da je ovdje predsjednik Vlade bilo što tražio. Ovo je bilo postupanje policije i oni trebaju objasniti zašto su tako postupili”, poručio je. S obzirom na količinu uvreda koja kola u našem društvu i javnom prostoru, smatra, zaista je apsurdno da neki budu sankcionirani, a neki ne.

“Mi političari smo zaista kontinuirano izloženi vatri uvreda i možemo se javno braniti. Zašto državna tijela jednom postupe na jedan način, a jednom na drugi, morate pitati njih. Ružno je što se uopće na taj način govori, postalo je uobičajeno da se ljudi na najvulgarniji način vrijeđaju, ali moramo postaviti kriterije što se može reći, a što ne”, istaknuo je šef parlamenta.