fbpx

Kineska nekretninska megakompanija Evergrande obustavila trgovanje na burzi

Kineska nekretninska megakompanija Evergrande je obustavila trgovanje na burzi Hong Konga zbog borbe s trenutnom nekretninskom krizom u Kini.

Evergrande je u obrazloženju burzi u Hong Kongu rekao da je zaustavio trgovanje zbog nedavne “objave koja sadrži povlaštene informacije”, iako se nije preciziralo o čemu se radi.

Dionice Evergrandea su od početka do kraja 2021. pale za 89%.

Sjeme svjetske krize

Tvrtka ima oko 300 milijardi dolara ukupnih obveza, što ju čini najzaduženijom svjetskom nekretninskom kompanijom, a analitičari su mjesecima zabrinuti oko toga hoće li kolaps izazvati širu krizu na kineskom tržištu nekretnina, što bi naštetilo vlasnicima i kupcima nekretnina te širem financijskom sustavu. Federalne rezerve SAD-a upozorile su prošle godine da bi problemi s kineskim nekretninskim sektorom mogli naštetiti globalnoj ekonomiji. Pokušava se prodajom imovine doći do prijeko potrebnih financijskih sredstava za namirenje kreditora i dobavljača.

U prosincu je Fitch Ratings objavio da je tvrtka kasnila s otplatom duga, zbog čega joj je smanjen kreditni rejting na razinu koja odražava nesposobnost Evergrandea da plati kamate dospjele tog mjeseca u dvije obveznice denominirane u dolarima.

Dionice tvrtke su pale prošlog tjedna nakon što je prošlo više rokova za otplatu dugova tijekom kojih kompanija nije podmirila svoje obveze, iako navodno ima 30-dnevno razdoblje odgode za plaćanje tih dugova. Do Fitchovog smanjenja je došlo zbog toga što Evergrande nije platio kamate nakon isteka razdoblja odgode.

Iz Evergrandea još nema odgovora o razlozima ovog poteza.

Veliki problemi

Iako su se financijski problemi kompanije pogoršavali, prošli mjesec je bilo i pozitivnih vijesti, a Evergrande je tvrdio da se postigao veliki napredak oko nastavka građevinske djelatnosti. Predsjednik tvrtke Hui Ka Yan je rekao da nitko u tvrtki neće smjeti “ležati” i obećao je isporuku 39.000 nekretnina u prosincu. Također je objavljeno da su se nastavili radovi na 91.7% projekata. To je veliki napredak u usporedbi s 10.000 nekretnina mjesečno prijašnjih mjeseci.

Evergrande je u prosincu najavio da će uspostaviti odbor za upravljanje rizicima, uključujući predstavnike vlade, koji će se usredotočiti na “ublažavanje i uklanjanje” budućih rizika.

Komunistička partija tajnovito upravlja situacijom

Mnogi detalji dužničke krize Evergrandea su obavijeni velom tajne. Neki stručnjaci vjeruju da to nije slučajno i da Komunistička partija Kine želi da to bude tako.

Naime, Komunistička partija Kine promijenila je pravila i zakone kako bi ograničila iznos novca koji nekretninski investitori mogu posuditi znajući da će to uzrokovati velike probleme Evergrandeu i drugim nekretninskim kompanijama u Kini, koje su većinom jako zadužene.

Partija je dala naslutiti da nema namjeru spašavati Evergrande i njenog osnivača milijardera jer bi to bilo protivno politici “zajedničkog prosperiteta” predsjednika Xi Jinpinga, koja ima za cilj pravedniju raspodjelu bogatstva u društvu. Korupcija i nejednakost su sve veći problemi Kine, a političari su nekoliko desetaka puta bogatiji nego na Zapadu.

Peking ipak želi osigurati da problemi Evergrandea ne postanu sistemski problem, što bi moglo urušiti drugo svjetsko gospodarstvo i brzo se preliti na ostatak svijeta.

Restrukturiranje Evergrandea se nastavlja iza zatvorenih vrata.

Narodna banka Kine je rekla da će upumpati 188 milijardi dolara u gospodarstvo kako bi sanirala posljedice usporavanja nekretninskog sektora, koji čini gotovo trećinu kineskog BDP-a.