fbpx

MARCELIĆ O POPISU 2021.: “Demografija ovisi o stvaranju uvjeta za život – onome što je hrvatska politika uspjela potpuno dovesti u pitanje”

Zadarski sociolog Sven Marcelić na svojim se društvenim mrežama osvrnuo se na rezultate popisa stanovništva 2021.

“Naravno da je danas glavna tema demografska katastrofa s kojom se suočila Hrvatska, a koja se najbolje očituje u tome da smo pali ispod četiri milijuna stanovnika uz gubitak od deset posto. Oni koji su me pratili znaju da već godinama upozoravam na različite razvojne i demografske aspekte u Hrvatskoj i to najčešće u pesimističnom tonu”, započeo je Marcelić, priloživši tri grafa.

Dva pokazuju povezanost gubitka stanovništva sa stopom nezaposlenosti i dohotkom stanovništva, dok se treći bazira na razvojnim skupinama prema Indeksu razvijenosti, zadnjoj verziji iz 2018. Svi podaci su na temelju indeksa razvijenosti i njegovih potkategorija.

“Prva konstatacija je da je demografska slika jasno vezana uz razvoj. Prva razvojna skupina (Zagreb, Rjeka, Dubrovnik, Istra), ona s najvišim indeksom, izgubila je 4.9% stanovništva, dok je četvrta, najslabije razvijena (pet uglavnom slavonskih županija), ostala bez šokantnih 17.6%. Postoji i snažna pozitivna korelacija sa stopom nezaposlenosti i negativna s prihodima. Vjerovali ili ne, ljudi najmanje odlaze iz onih dijelova u kojima mogu raditi i zarađivati, a napuštaju one gdje to ne mogu. Razvijeni dijelovi su demografski u najboljem stanju Drugim riječima, demografija ne ovisi o nekoliko tisuća kuna po rođenom djetetu, nego o stvaranju uvjeta za život. Odnosno, onome što je hrvatska politika uspjela potpuno dovesti u pitanje”, tvrdi zadarski sociolog.