fbpx

MINISTAR HORVAT: Premijer nikad nije rekao da kasnimo, nego da nismo zadovoljni dinamikom obnove

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade.

Govorio je o šteti od razornog potresa na području Banovine i sredstvima povučenima iz Fonda solidarnosti. Kaže, do sada su kroz Fond osigurali maksimalnih 319 milijuna eura, od čega su već utrošili 80 milijuna eura. Zatim je nabrojao na što se taj novac može trošiti, a to je, između ostalog, „pružanje privremenog smještaja, zaštita kulturne baštine, čišćenje područja pogođenog katastrofom i brzo pružanje pomoći”.

Ministar nije izbjegao pitanje novinara osjeća li se odgovornim što proces obnove ide sporo. Kaže, svi koji su uključeni u taj proces snose dio odgovornosti. „Premijer nikad nije rekao da kasnimo, nego da nismo zadovoljni dinamikom obnove”, rekao je Horvat na konstataciju novinara da je i premijer Andrej Plenković kritizirao proces obnove.

O inicijativi oporbe za opozivom

Rekao je da je 28. prosinca donesen dokument zajedničkih nacionalnih pravila za provedbu obnove. Kaže, ustrojena je i lista s hitnim operacijama na kojoj je, između ostalog, obnova energetske, vodovodne i kanalizacijske mreže, kao i obnova prometnica, zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Ministar Horvat komentirao je i inicijativu saborske oporbe koja prikuplja potpise za njegov opoziv. Kaže, oporba na to ima pravo.

„Kroz samu raspravu u Saboru, siguran sam da ćemo hrvatskoj javnosti demantirati potrebu za takvim procesom”, poručio je Horvat.