fbpx

PLENKOVIĆEV MANDAT PUN JE APSURDNIH SLUČAJEVA Ovo nije prvi put da policija hapsi ljude jer su uvrijedili vladajuće

Posljednji slučajevi privođenja dvojice muškaraca zbog vrijeđanja Andreja Plenkovića nisu prvi takvi u njegovu mandatu. Temelj za takvo postupanje policije Zakon je o prekršajima protiv javnog reda i mira, iznimno zastarjeli propis čije je odredbe još 1977. potpisao Jakov Blažević, nekadašnji tužitelj Alojzija Stepinca, piše Telegram

Ova posljednja dva uhićenja posebno su bizarna jer se tiču komentara na Facebooku u kojima nije bilo ozbiljnih prijetnji. Branitelj iz Zadra i lokalni maslinar samo su komentirali dolazak premijera na obilježavanje godišnjice akcije Maslenica.

Pokvarena jaja za premijera

Maslinar Mladen Ćustić uhićen je jer je na Facebook stranici ‘Kalelarga Zadar’ napisao: ‘Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik’.

Gospodin Ćustić optužen je za narušavanje javnog reda i mira. “Vrijeđao je i omalovažavao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2o22. osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanje 29. godišnjice VRO ‘Maslenica”, navela je policija u optužnom prijedlogu podnijetom protiv Ćustića.

Ćustić kaže da je samo iznio svoje mišljenje o radu Vlade, te da bi sve ponovio i premijeru u lice.

Plenkovića nazvao pavijanom

Priveden je i 49-godišnji bivši branitelj iz Zadra. On je pod najavom premijerovog dolaska u Zadar napisao: “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”.

Iako se radilo tek o komentaru na Facebooku, 49-godišnjaka je policija uhitila te držala satima na ispitivanju. Na kraju su obojica odvedena na zadarskih prekršajni sud. Policija je tražila da ih se zadrži u pritvoru kako ne bi ponovili prekršaj za koji su osumnjičeni, te kao kaznu predlagala zakonski maksimum od 30 dana zatvora.

No sud je obojicu nakon ispitivanja pustio, a hoće li ih kazniti ostaje za vidjeti.

Plenkovića nazvao ‘ćaćom’

Na Korčuli je u ljeto 2019., 61-godišnji otočanin priveden jer je Plenkovića pozdravio sa ‘Živio ćaća’. U društvu s premijerom tada je bio i ministar prometa Oleg Butković. Čim su izašli iz policijskog glisera dočekao ih je gospodin s komadom papira na kojem je pisalo ‘Ćaća’.

Poznato je da su nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera također nazivali ‘Ćaćom’, pa je ovaj mještanin očito usporedio Plenkovića s njim. No, čim je podigao papir s porukom, te uzviknuo ‘Živio ćaća moj’, policijsko osiguranje je reagiralo.

“Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg ćaću. Živio ćaća!” uzvikivao je muškarac dok su ga policajci odvodili. Na kraju je, kako je i potvrdila policija, prijavljen zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno vike na javnom mjestu. I za taj prekršaj Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu do 200 DEM ili do 30 dana zatvora.

Uvrede za državnu tajnicu

Puno glasniji od ovog Korčulanina bili su navijači koji su u lipnju 2017. na trajektu između Splita i Supetra vrijeđali tadašnju državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić. “J… te Mamić”, “Zakon o sportu” i “Jano, Janice, popuši k…., snježna kraljice”. Iako se doista radilo o vulgarnom skandiranju, pripadnici Torcide očito su kritizirali politički rad državne tajnice.

No, zbog toga ih je nekolicina uhićena i odlukom suda pritvorena. Zaključeno je kako bi mogli ponovno slične poruke uputiti djelatnicima Ministarstva znanosti i sporta. Policija je i u tom slučaju tražila maksimalne kazne.

Prijavljen zbog satire

U rujnu 2019. policija je privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka i to zato što je protiv njega bio pokrenut prekršajni postupak zbog dvije objave na Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018., a druga sredinom 2019. godine. U jednoj je Duhaček spomenuo A.C:A.B., čime je uvrijedio policiju, dok je pjesmu Vilo Velebita preradio u žestoki satirični komentar društvenih zbivanja.

“U čast hrvatskog jezera govana na Plitvicama i izlijevanja govana u hrvatsko more od Dubrovnika do Splita, prilagodio sam tom hrvatskom domoljubnom fenomenu poznatu domoljubnu pjesmu”, napisao je Duhaček iznad naslova pjesme “Govna Velebita”. Na kraju ga je Prekršajni sud u Zagrebu oslobodio krivnje.

Optužen zbog: ‘HDZ, lopovi’

Oslobođen je na kraju i Marko Starčić, mladić koji je u kolovozu 2017. u Poreču premijeru Plenkoviću tijekom skupa doviknuo: “HDZ, lopovi, lopine!” Mladić je imao i majicu s tim natpisom, te je bio prijavljen za remećenje javnog reda i mira. Njegova odvjetnica Katarina Jukić potvrdila je za portal Telegram da je oslobađajuća presuda postala pravomoćna.

“Ovo je treniranje strogoće nad narodom. Da sutra imam istu priliku, učinio bih isto i pritom bih bio još glasniji samo zbog mojih prijatelja i mladih koji napuštaju zemlju”, izjavio je nakon prijave u razgovoru za 24sata.

Odvjetnica Jukić objasnila je zašto Starčić nije smio biti optužen: “Kršenje javnog reda i mira podrazumijeva puno drastičnije oblike ponašanja. Znači nekakve galame i tučnjave na ulici kojima bi se ugrozila sigurnost građana, ugrozilo kretanje građana. Politička sloboda ne može biti kažnjiva. To je jedno od najzaštićenijih prava, zaštićeno je i ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i temelj je demokratskog društva”.