fbpx

Pučka pravobraniteljica o uhićenju 72-godišnjaka zbog komentara o Plenkoviću: Političari trebaju razviti osobito debelu kožu – to je takav posao

Slučaj uhićenja 72-godišnjeg Mladena Ćustića iz Briševa kod Zadra koji je na Facebooku u komentaru napisao među ostalim kako aktualnog premijera Andreja Plenkovića (HDZ) treba gađati pokvarenim jajima je komentirala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter u Dnevniku Nove TV.

“Mi smo danas već otvorili predmet, to je pitanje sudskog postupka jer sada će zapravo odlučivati sud, ali ono što ovdje vidimo je da to jest pitanje slobode i izražavanja. Spominje se prijetnja, omalovažavanje ili vrijeđanje. Ono što smo vidjeli jest da je optužni prijedlog podnesen u odnosu na vrijeđanje i omalovažavanje. To je članak 17 jednog starog Zakona, donesenog 1990. godine, zadnji put mijenjanog 1994. godine, gdje su sankcije još uvijek u njemačkim markama, ali koji je protivan standardima Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) i policija je napravila što je napravila”, upozorila je Šimonović-Einwalter.

Podsjetila je da ESLJP jasno kaže u svojoj praksi.

“Izjave koje vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju su pokrivene zaštitom slobode izražavanja i političari trebaju razviti osobito debelu kožu – to je takav posao”, kazala je pučka pravobraniteljica.

No u praksi se pokazuje kako su debelokošci vrlo tankoćutni, što je razvidno i po velikom broju tužbi zbog vrijeđanja i klevećenja koje su podnesene protiv novinara i medija od strane političara i dužnosnika.

“Triba ga dočekat’ pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, napisao je 72-godišnji Mladen Ćustić iz Briševa kod Zadra u četvrtak u komentaru na Facebooku o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji u petak.

Nakon toga Ćustić je u petak privela policija te je protiv njega podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira “vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića”.