fbpx

RUSIJA: Milanović je u bazi neprijatelja Ukrajine, možda mu je ugrožena sigurnost

Iz ministarstva vanjskih poslova Rusije danas su rekli da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović “uvršten u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine”.

Rekao je to zamjenik glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev na redovitoj press konferenciji u Kremlju.

“Bilo koji zapadni dužnosnik koji iznese stajalište drukčije od službenog platit će svojim ugledom, karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost. Tako je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovjednik njemačke mornarice, prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvijek izgubljen”, rekao je Zajcev.

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine”, rekao je.

“Kao što znate, novinar Roman Cimbaljuk, koji je završio na toj stranici zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu, kasnije je ubijen. U takvoj atmosferi nije čudno to što između Donbasa i Kijeva napetosti ne prestaju”, dodao je zamjenik glasnovornice ruskog Ministarsva vanjskih poslova.

Što piše na stranici Mirotvorac?

Na webu Mirotvorac, koju je spomenuo ruski dužnosnik, zaista postoji stranica posvećena Zoranu Milanoviću. Na stranici ga nazivaju “suučeniskom ruskih osvajača” te se navodi kako “sudjeluje u informativnim specijalnim operacijama Kremlja”.

Stranica Mirotvorac cijelu Milanovićevu izjavu o Ukrajini, koja je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj i EU, a navodi se i kako je Milanović nedavni posjet premijera Plenkovića Ukrajini nazvao “čistim šarlatanstvom”.

Na stranici Mirotvorac se od ukrajinskih državnih tijela traži da njihovu objavu razmotre kao izjavu o “počinjenju namjernih radnji ovog građanina protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine, mira, sigurnosti čovječanstva i međunarodnog reda i zakona, kao i drugih kaznenih djela”.

Što je to rekao Milanović?

Zoran Milanović je, podsjetimo, nedavno dao niz izjava koje su u direktnoj suprotnosti s onim što o tenzijama između Ukrajine i Rusije govore EU i NATO, čija je Hrvatska članica

Ukrajini nije mjesto u NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza iza koje prvenstveno stoji dinamika američke unutarnje politike, rekao je Milanović dodajući da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike.

Kazao je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula “državni udar” u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič. Milanović smatra da postoje načini da se Ukrajina sačuva kao “čitava država ili 99 posto nje” i da joj se ekonomski pomogne, ali je dodao da joj nije mjesto u NATO savezu, u kojem, na primjer, nisu ni neutralne Finska, Austrija i Švedska pa su sigurne zemlje.

Prozvao i američkog predsjednika Bidena

Ova kriza, “to nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije”, rekao je Milanović, naglasivši da kod američke vlade u “pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje”.

Milanović smatra kako je Bidenova demokratska vlada pod pritiskom vlastitih “jastrebova” u stranci, ali sada i onih republikanskih koji su “do jučer opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, a sad pritišću Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postavi čvrsto.

“Ovo se događa u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije. Aranžman koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se”, kazao je predsjednik. “Mi s tim nemamo ništa niti ćemo imati ništa, to garantiram”, dodao je, kritiziravši još jednom angažman premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini.

Politico: Hrvatska operacija izazivanja konfuzije

Milanović je, posve u skladu sa svojim standardima, proizveo baš suprotno – Hrvatska se odjednom našla usred priče o Ukrajini i Rusiji, baš zahvaljujući njegovim izjavama. Ne da Milanović nije postigao da nemamo ništa s tom krizom, nego je na nas navukao svjetla reflektora sa svih strana.

Hrvatsku i Milanovića je ismijao utjecajni portal Politico u članku u kojem se konstatira da je “Hrvatska posijala zbunjenost najavom da će povući trupe iz Ukrajine”. Politico ironično piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra – “hrvatske operacije izazivanja konfuzije”.

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović došao je na naslovnice u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Europe ako bi došlo do sukoba u Ukrajini”, piše Politico te naglašava da je Milanović tu izjavu dao u “tvornici slatkiša”.