fbpx

Šef policije na Tuđmanu slao policajce da parkiraju auto HDZ-ovcu – uhićeni su

USKOK je danas kazneno prijavio HDZ-ovog gradonačelnika Ivanić Grada Javora Bojana Leša, šefa zagrebačke aerodromske policije Željka Bradića i još jednu osobu. Terete ih za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Za što terete šefa aerodromske policije?

USKOK navodi da je Bradić (ne navodeći mu ime) u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici, kao načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, pristao na traženje drugookrivljenog da mu u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman (MZLZ Franjo Tuđman) omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Tako je Bradić osigurao drugookrivljenom izlazak iz prostora MZLZ-a Franjo Tuđman osobno ili po njegovom nalogu, posredstvom njemu podređenih policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole i time mu je omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki prethodno pribavljene u Turskoj radi daljnje prodaje na crno u Hrvatskoj.

“Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega”, objavio je USKOK.

Omogućio besplatno parkiranje HDZ-ovom gradonačelniku Ivanić-Grada na parkiralištu policije

“Nadalje, tijekom kolovoza i listopada 2021. godine, u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, trećeokrivljeni je, koristeći autoritet gradonačelnika Ivanić Grada, od prvookrivljenog kao načelnika Postaje aerodromske policije Pleso, zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade.

Omogućio mu je i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso”, objavio je USKOK.

Angažirao policajce na preuzimanju gradonačelnikova auta

“Pristavši na traženje gradonačelnika, šef aerodromske policije je u više navrata osigurao angažman podređenih mu policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio gradonačelnik po njegovom dolasku do zgrade MZLZ Franjo Tuđman.

Koristio je policajce i za parkiranje i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso na području MZLZ Franjo Tuđman, kao i za prijevoz istog vozila natrag do aerodromske zgrade te njegove predaje gradonačelniku Ivanić Grada po njegovom povratku iz inozemstva.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika”, stoji u priopćenju USKOK-a.