fbpx

Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

U posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna, doznaje portal Index.

Kako doznaju Index Istrage, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Riječ je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sustava, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Europske središnje banke te Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zlouporabe povlaštenih informacija, kao i nečemu što Europska središnja banka strogo zabranjuje.

Zaposlenici HNB-a imaju povlaštene informacije o bankama čijim dionicama trguju

Naime, HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvješća i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Iz toga je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje izravno nadziru.

Već od 2013. u sustavu europskih banaka, no pravilo o zabrani trgovanja nisu uveli

“Stoga ćemo, u skladu sa zakonskim mogućnostima, napraviti dodatne analize i napore kako bismo provjerili navode iz Vašeg dopisa i postupiti sukladno rezultatima te analize, ali i dodatno, koliko je to moguće, poboljšali sustav unutarnje kontrole”, kažu na kraju iz HNB-a.

Recimo na kraju da je HNB u sustavu europskih banaka od 2013. godine, prihvatili su gotovo sve, osim odredbe o zabrani trgovanja vrijednosnicama banaka. To će, kako smo gore i napisali, učiniti tek ove godine.