fbpx

Situacija oko Ukrajine sve više se zaoštrava. Moskva upozorava Zapad da im prestanu slati naoružanje

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov u srijedu je pozvao Zapad da prestane naoružavati Ukrajinu i stanje oko europske sigurnosti nazvao je “kritičnim”, prenio je Interfax. Nešto ranije u srijedu Kremlj je priopćio da napetosti oko Ukrajine rastu i upozorio na dostavu oružja, vojne manevre i letove zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.

Rjabkov je rekao da ne vjeruje da postoji prijetnja rata velikih razmjera u Europi ili drugdje i da Moskva ne planira napasti Ukrajinu niti je osvojiti. Međutim, prijetnja da Ukrajina postane još više integrirana u NATO nešto je što izravno pogađa ruske nacionalne i sigurnosne interese, rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se Moskva nada da će uskoro stići pismeni odgovori na njihove prijedloge o sigurnosnim jamstvima. S druge strane, Kijev je zahvalio Sjedinjenim Državama na vojnoj pomoći.

Zapad naoružava Ukrajinu

Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je vojnu pomoć za Ukrajinu zadnjih dana, a u srijedu je Washington objavio dodatnih 200 milijuna dolara. U ponedjeljak je britanski ministar obrane objavio da će Ukrajinu opskrbiti lakim protuoklopnim oružjem, dok će Kanada rasporediti mali kontingent specijalaca.

“Kao što smo rekli, predani smo suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i nastavit ćemo joj pružati pomoć koja joj je potrebna”, kazao je anonimni američki dužnosnik ne otkrivajući o kojoj se sve pomoći radi. Krajem godine, i prije gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici, SAD je Kijevu dostavio vojnu pomoć u vrijednosti od 450 milijuna dolara.

Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika uz granicu s Ukrajinom te raspoređuje dodatnu vojnu opremu, no odbacuje optužbe Zapada da priprema invaziju na Ukrajinu.

Pritisak zbog Sjevernog toka

Pritisak raste na njemačku vladu da iskoristi plinovod Sjeverni tok 2 kao oružje protiv Rusije ako ova napadne Ukrajinu, jer tim plinovodom treba poteći još više ruskog plina za zapadnu Europu. Protivnici plinovoda, a među njima su Ukrajina i Sjedinjene Države, tvrde da će Sjeverni tok 2 učiniti Europu još ovisnijom o Rusiji.

Dan nakon sastanka ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock, Peskov je rekao da loše za potrošače što plinovod Sjeverni tok nije u funkciji. “Loše je za plinske potrošče i gospodarski oporavak tijekom pandemije covida-19 da se Sjevernim tokom 2 ne dostavlja plin u Njemačku”, rekao je Peskov.

Politiziranje plinovoda Sjeverni tok 2 je kontraproduktivno, rekao je Lavrov u utorak, a Baerbock je poručila da Berlin ustraje na obrani temeljnih vrijednosti čak i ako za to mora platiti visoku ekonomsku cijenu u slučaju ruske invazije Ukrajine.

Rusija zahtijeva od NATO-a pismena jamstva da više neće biti širenja NATO-a na istok, kao i povlačenje snaga NATO-a iz zemalja koje graniče s Rusijom. NATO je odbacio zahtjeve, ističući da savez ima “politiku otvorenih vrata” po pitanju pridruživanja.