fbpx

U Svetoj Nedelji sve više stanovnika. Zurovec: Režite poreze, to je temelj napretka

Sveta Nedjelja je među rijetkim gradovima koji bilježe porast broja stanovnika. Prema prvim rezultatima popisa stanovništva iz 2021., ukupan broj stanovnika Svete Nedelje je 18.307, što je za 248 stanovnika tj. 1.37 posto više nego što ih je bilo po popisu iz 2011. Ukupan broj kućanstava je 5825, od čega je 5822 privatnih, a popisana je 7191 stambena jedinica kod kojih je 6907 stanova za stalno stanovanje.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec rekao je da Sveta Nedelja ima zavidan trend demografskog rasta i duže od 10 godina, no, istaknuo je, zadnjih nekoliko godina taj se trend intenzivirao. “Po podacima MUP-a, brojke se kreću oko 20.000, a po prvim rezultatima popisa je nešto manje. No, i dalje bilježimo pozitivan trend. Nove investicije će sigurno pridonijeti tome da će se povećati broj stanovnika u budućnosti”, rekao je Zurovec.

“Potrebno je napraviti porezna rasterećenja”

Istaknuo je da su napredna infrastrukturna razvijenost, dobra prometna povezanost, sadržaji prilagođeni modernom stilu života i brojne pozitivne politike za razvoj poduzetništva samo neke od prednosti Grada Svete Nedelje zbog kojih se mnogi doseljavaju.

Nova knjižnica, obnova ulica, biciklističke staze, stipendije za učenike i studente, digitalizacija i brojni zanimljivi sadržaji prednosti su koje privlače mlade obitelji, dodao je i izvijestio kako je u 2022. godinu Sveta Nedelja krenula s realizacijom još jednog EU projekta – nove osnovne škole u Strmcu čija je gradnja počela nedavno.

“Naš Grad bilježi demografski rast, a žao mi je što ostatak Hrvatske imam stravičan pad. No, to je samo dokaz da se treba drugačije pobrinuti oko političke slike i da prvenstveno treba srediti gospodarstvo, kao što je to kod nas. Potrebno je napraviti porezna rasterećenja u normalnom i zdravorazumskom omjeru, što je početna premisa na temelju koje se može graditi napredak”, smatra Zurovec.