fbpx

U Zadarskoj županiji stanovnika 15.000 manje – stanova 14.000 više

Za koga se grade stanovi na hrvatskoj obali i zašto su im trenutačno cijene visoke? Potražnja za stanovima definitivno ne proizlazi od strane domicilnog stanovništva, za vlastite stambene potrebe, već kupaca koji investiraju u turizam ili kao oblik štednje, a koji stvaraju veliku potražnju za istima što poljedično podiže cijenu nekretnina.

Popis stanovništva tako je sada pokazao realnu sliku odnosno pogubne demografske trendove kojih smo svjesni već neko vrijeme, a koji su već problematizirani na više načina, ali su i dalje prisutni na štetu stanovnika koji nisu ulagači u stanove i(li) njihovi iznajmljivači.

Stanovi se na obali sve više se grade kao apartmani ili kao investicija. Povijesna središta dalmatinskih gradova svakako su izgubila jako puno kućanstava i stanovnika koji su živjeli u njima i sada stoje prazni veći dio godine i vlasnicima čuvaju i uvećavaju uloženu vrijednost. Politika za ovaj problem nema riješenje, a odgađanje uvođenja poreza na nekretnine dodatno produbljuje ovaj problem na hrvatskoj obali.