fbpx

UMRLA NAJPOZNATIJA HRVATSKA ZVIŽDAČICA Ankici Lepej uskratili su lijekove za karcinom

Umrla je zviždačica Ankica Lepej, žena koja je 1998. otkrila novac koji Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu, koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu.

Izbila je ogromna afera.

Ona je ubrzo ostala bez posla u Zagrebačkoj banci i pokrenut je kazneni postupak protiv nje.

Lepej i suprug su izgubili posao, godinama su živjeli u socijalnom gradskom stanu.

Prije sedam godina Ankica Lepej razboljela se od raka debelog crijeva koji je metastazirao na pluća, jetra i žuč. Liječila se na KBC Zagreb Rebro, prošla je 54 kemoterapije, operacije i radiokirurgiju. O svojoj borbi sa zloćudnom bolešću često je pisala na društvenim mrežama, građani su joj redovito upućivali riječi podrške.

 

Svoju borbu za život Lepej je uvijek opisivala pozitivnim Facebook statusima, međutim, nedavno naljutila ju je nedavna izjava premijera Plenkovića da nijedan pacijent u Hrvatskoj nije i neće ostati bez lijekova.

“Borim se godinama, guram nekako, evo me, još sam živa! Ali, nije točno da nitko nije ostao bez lijeka. Ja sam ostala bez lijeka i to sad već traje godinu dana! Budući da nisam više sposobna za operaciju, onkolog mi je propisao lijek Lonsurf. Uzimala sam dva puta po dvije tablete na dan i pomogle su mi. Metastaze na plućima su se smanjile, a na jetri su nestale. Počela sam se osjećati bolje i onkolog je htio nastaviti terapiju”, opisuje Lepej.

No, povjerenstvo za lijekove, koje, među ostalim, odlučuje o potrošnji skupih lijekova, nije ga odobrilo, otkriva Lepej.

“Povjerenstvo je to odbilo riječima da meni nema spasa. Zadnji sam primila u travnju prošle godine. Onkolog je dva puta tijekom prošle godine tražio da mi se odobri lijek Lonsurf, ali povjerenstvo ga je oba puta odbilo. Ja ih zovem parazitsko povjerenstvo. Oni pacijenta ni ne vide! Liječnici, sestre i cijeli medicinski timovi po tim našim bolnicama ginu da spase čovjeku život, a ispada da nas birokracija šalje u smrt”, kazala je Lepej za Nacional u travnju 2021.

Devet mjeseci kasnije je umrla.