fbpx

Vlada odlučila bolnici u Mostaru opet donirati 40 milijuna kuna!

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine će iz državnog proračuna biti doznačeno ukupno 40 milijuna kuna za suzbijanje epidemije covida-19, odlučila je danas hrvatska Vlada. Obrazlažući odluku, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je taj novac osiguran temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana.

Bolnici u Mostaru tako će za razdoblje siječanj-veljača biti doznačeno dva milijuna kuna jednokratno, a potom u razdoblju ožujak-prosinac po 3,8 milijuna kuna mjesečno za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a sve u svrhu suzbijanja epidemije, naveo je Beroš.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog financiranja brojnih projekata za Hrvate izvan Hrvatske, koje RH provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Vlada već donirala 43 milijuna kuna

”To je potpora Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom potporom Hrvatima u BiH, a osobito u kontekstu suzbijanja epidemije covid-19”, poručio je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetimo, Vlada je i 2020. godine odlučila da će Hrvatska bolnici u Mostaru donirati sredstva za suzbijanje epidemije koronavirusa. Tada se radilo o iznosu od 43 milijuna kuna. I tom prilikom rečeno je kako je novac osiguran u proračunu temeljem ustavne odrednice koja jamči osobitu skrb i zaštitu dijelovima hrvatskoga naroda izvan RH.

Inače, radi se o bolnici čiji je ravnatelj Ante Kvesić svojedobno bio hit na društvenim mrežama. Široj javnosti postao je poznat, između ostalog, po svojoj izjavi da im je pacijent zaražen koronom promaknuo jer je ‘umisto sprida, uša sazad’.