fbpx

ANTE MIŠURA: “Vrlo je važno da inspektori utvrde što više prekršaja! Pupić Bakrač nije suspendiran, nastavlja raditi”

O aferi s kupljenim libijskim tunama, koju je načeo zadarski ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač, ozbiljnim upozorenjima Europske komisije i nepravilnostima s iskrcajem plave ribe, za Morski.hr je govorio ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura. Morski.hr je objavio kako je ministrica Marija Vučković najprije najavila da će na ta pitanja odgovoriti ona, ali su je u tome spriječile izvanredne i neodgodive obaveze.

Ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura, javno je i jasno odgovorio na neka od aktualnih i gorućih pitanja za ribarski sektor u Hrvatskoj.

Zašto je uopće došlo do problema s uzgojem tuna u Hrvatskoj?

– Mislim da je o tunama u medijima sve već rečeno, gdje je Europska komisija iskoristila svoje pravo, nakon revizije koja je bila 2019. godine i gdje su se utvrdile određene nesukladnosti, posebno kroz “checking”. Trebalo je s broda pratiti snimke, pogotovo ako se radi o 10 posto razlike, da se pokrenu istrage. Što se toga tiče, mi smo te dijelove koje je EK našla 2019. ispravili, međutim sad moramo još pokrenuti prijave od 2016. do 2019., za to proteklo razdoblje, s obzirom na taj dio razlike koji se utvrdio od 10 posto. Izmijenit ćemo neke dijelove u Pravilniku, da se uskladimo s uredbama i nakon toga očekujemo da do 9. travnja moramo poslati izvješće. Odgovor do tada mora biti gotov, a mi moramo proći svu proceduru, i kroz Vladu, da bi na kraju putem sustava išao u tom roku do EK, kaže Mišura.

Ribarski inspektor doduše upozorava na nešto što se događalo 2020. godine, dakle godinu poslije. Vi naprotiv tvrdite da nema nikakvih protuzakonitosti, no ako se dogodi nova situacija u kojoj EK eventualno utvrdi nepravilnosti, to bi sad već bilo drugi put?

– Pa ne, mi moramo poslati naše očitovanje; što smo mi napravili, kako smo napravili i što je utvrđeno. Kad će Komisija pogledati taj dokument, onda će vidjeti je li to ono što ona želi i tada će zaključiti je li taj dokument zatvoren ili nije. Iskreno se nadam da će sve ovo što ćemo mi poslati dovoljno da se taj dokument zatvori – kaže Mišura.

U dokumentima koje smo objavili na portalu Morski HR, vidljivo je da su naknadno upisivani datumi u evidencije uvoza tuna. Pokazali smo za usporedbu također i uobičajene dokumente kao primjer kako bi se oni trebali ispunjavati, no u ovim spornima se radi u datumskoj razlici o nekoliko mjeseci. Možemo li to demistificirati?

– Možemo. Znači, riba kad je stigla, ona već mora imati dokumente. Jedan je proces kad brodovi u Jadranu love i svi su dokumenti naši. Međutim, ovdje su ribolov vršili libijski brodovi koji moraju imati dokumente. Zatim je riba tegljačima išla na Maltu, pa su tegljači došli do nas. Znači, svi ti dokumenti moraju već postojati u redoslijedu koji je u sustavu ICCAT-a. Svi ti dokumenti postoje i mi smo morali sve to provjeriti. Inspektori su morali provjeriti, svaki mora imati zapisnik koji pak mora biti potpisan i utvrđen. A dokumenti koji se nalaze u aplikacijama, to su pomoćni dokumenti u kojima se navode svi oni podaci koji su u službenim dokumentima. Dakle, mi nismo mogli pisati dokumente o ulovu libijskog broda ili tegljenja, a tamo su i regionalni promatrači i kapetani, isto kao i kod nas. Kad se sve utvrdilo, komunicirana je Malta, Italija, a na kraju i Libija kao treća zemlja (jer oni nisu EU) i na kraju Libija određuje što će biti s ribom ako se utvrde neke stvari; ima li puštanja, a bilo je dijelom puštanja i mi smo to odradili sukladno odluci libijske države – pojašnjava Mišura.

Zašto su te dokumente potpisivali službenici Ministarstva, umjesto ribarskih inspektora kojima je to posao?

– To je pomoćni dokument kojeg može potpisati, ali bitno je da zapisnik i sve ono što je utvrđeno, mora potpisati ribarski inspektor.

Nije se ta priča ni ohladila a Marko Pupić Bakrač je načeo već drugu. Radi se o nepravilnostima u iskrcaju sitne plave ribe, koje je u jednom dijelu potvrdila i ministrica?

– Kad god imate bilo koju djelatnost, u njoj ima i prekršaja. Ključna stvar je inspekcija. Mi možemo napisati najbolje zakone i pravilnike, ali ako se na terenu ne utvrdi prekršaj, onda to ništa ne vrijedi. Znači, vi ne možete nekoga kazniti zato što piše u pravilniku, ako nije utvrđeno na terenu, ako nije sastavljen zapisnik i poslan optužni prijedlog, prema sudu. Postoje pravila iskrcaja ne samo za plavu, nego svu ribu. Malim plovilima, da im bude jednostavnije, iskrcavaju ribu na mjestu iskrcaja, odnosno priveza. Svi veći brodovi moraju doći na iskrcajno mjesto, a neki mogu vagati ribu na brodu, ukoliko su ovlašteni. Zbog toga na uzgajališta mogu ići samo ovlašteni ICCAT brodovi. Prije su mogli ići direktno na uzgajalište, ali sad ne mogu, već moraju doći na iskrcaj i pričekati ako je inspektor tamo da provjeri vaganje i uzorak koji mora ostati sve do kraja iskrcaja na uzgajalištu. Čim brod ulazi na uzgajalište, automatski se pali alarm u našem monitoring centru, tako da i u tom trenutku inspektor može biti aktiviran i utvrditi je li došlo do nekog prekršaja.

Što je s Pupićem Bakračem? Bilo je priče o tome da će biti suspendiran.

– Ne, gospodin Pupić Bakrač nije suspendiran. Koliko znam, od svog nadređenog je pozvan na razgovor da se dogovore o daljnjem radu.

I dalje će raditi kao inspektor?

– Da. Ali ja bi još napomenuo: Vrlo je važno da inspektori utvrde što više prekršaja, da se odgovore svi koji rade prekršaje i da shvate da to ne mogu raditi. Jer ukoliko se utvrde prekršaji, postoje kazneni bodovi, koji su vrlo važni jer jednom kad ih skupite, ne možete se javljati ni na fondove, a u drastičnoj situaciji možete izgubiti i povlasticu. Zato je vrlo važno da inspektori utvrde i jave situaciju o stvarnom stanju – kaže Mišura i dodaje da inspektori nemaju potrebe da to rade javno, već imaju alate, pošto su nezavisni, da svugdje gdje dođu i obavljaju svoj posao, utvrde ako ima nepravilnosti, rekao je Ante Mišura za Morski.hr.