fbpx

ASSANGE: “Gotovo svaki rat koji je započeo u posljednjih 50 godina bio rezultat medijskih laži”

Svijesti poznati ‘zviždač’, Julian Assange, daleko od svjetskih medija i očiju javnosti, još uvijek vodi svoje beskrajne pravne bitke. The Guardian je u siječnju objavio vijest kako je Julian Assange pobijedio je u prvoj fazi pokušaja žalbe na njegovo izručenje kojeg se pribojava. Osnivač WikiLeaksa želi se žaliti na odluku da ga se može poslati u SAD kako bi se tamo suočio s optužbama za špijunažu.

Ovih je dana jedna njegova snimka ponovno postala aktualna i vratila Assangea u fokus javnosti. U toj snimci Assange, naime, govori o ratovima, a rat je ovih dana, nažalost, ponovno kao tema izbio u prvi plan. Osvrt Juliana Assangea na ratove vrlo je zanimljiv. On smatra kako su ratovi u biti rezultat medijskih laži kojima se manipulira javnošću koja upravo zahvaljujući medijima biva uvučena u ratove. Ratove ne želi nitko, osim onih koji od njih profitiraju, tvrdi Assange:

“Jedna od obećavajućih spoznaja je ta da sam otkrio je da je gotovo svaki rat koji je započeo u posljednjih 50 godina bio rezultat medijskih laži. Mediji su sve to mogli zaustaviti da su temeljito istraživali i da nisu samo prenosili vladinu propagandu – mogli su to zaustaviti. Ali što to znači?

Pa, to znači da stanovništvo u osnovi ne voli ratove i da se stanovništvo mora na prevaru uvlačiti u ratove. Stanovništvo ne ide dragovoljno i otvorenih očiju u neki rat, već biva izmanipulirano. Dakle, ako imamo dobro medijsko okruženje, onda ćemo imati i mirno okruženje. Naš neprijatelj broj jedan je neznanje i vjerujem da upravo zbog tog neznanja ne razumiju svi ljudi što se zapravo događa u svijetu.

Tek kada počnete shvaćati što se događa, možete donositi učinkovite odluke i djelotvorne planove. E sad, pitanje je tko promiče neznanje? Pa, one organizacije koje pokušavaju zadržati stvari u tajnosti i one organizacije koje iskrivljuju istinite informacije kako bi ih učinili lažnim ili obmanjujućim. U ovu potonju kategoriju spadaju loši mediji.

Doista smatram da su mediji u općenitom smislu jako loši. Postavlja se pitanje – ne bi li svijetu bilo puno bolje bez njih? Ima nekoliko vrlo, vrlo dobrih novinara i surađujemo s mnogima od njih i s nekim dobrim medijskim organizacijama. Čast iznimkama. Ali, velika većina je grozna i toliko obmanjujuća jer iskrivljuje stvarnu sliku svijeta, ne prikazujući javnosti kakav svijet zapravo jest. Rezultat tih obmana je upravo to – da imamo ratove i da korumpirane vlade i dalje tjeraju po svome.“