fbpx

BIVŠI ŠEF VRHOVNOG SUDA: Zašto Dorh nije zvao Ćorića!? Oni očito spašavaju Plenkovićeve miljenike

‘Kad se traži glavni razlog zbog kojeg se mladi iseljavaju iz Hrvatske, spominje se nedostatak radnih mjesta. No nije to razlog. Razlog su nemoral vladajućih struktura, korupcija i nepotizam, ovoga puta korupcija u najvišim strukturama pravosuđa’

Je li USKOK trebao reagirati nakon što je Domagoj Validžić, jedan od aktera afere Rimac, u svom iskazu teško optužio ministra Tomislava Ćorića i priložio email iz kojeg proizlazi da ga je obavještavao o svojim potezima? To smo pitanje postavili i nekadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda RH i glavnom državnom odvjetniku Krunislavu Olujiću, dakle osobi nedvojbenog iskustva i kredibiliteta.

On smatra, kao i ostali pravni stručnjaci s kojima smo ranije razgovarali, da je USKOK morao nešto poduzeti te barem ispitati ministra Ćorića. Njegov nekadašnji pomoćnik Validžić, naime, istražiteljima je priložio email iz kojeg nedvojbeno proizlazi da je ministru na uvid poslao prijedlog službenog dokumenta kojim je Ministarstvo omogućilo da investitor u Krš-Pađene zadrži status povlaštenog proizvođača struje, iako nije zadovoljio formalne uvjete.

“Da nije riječ o Ćoriću nego o vama ili meni, već bi se sve znalo i proširila bi se istraga ne bi li se provjerilo ima li elemenata kaznenog djela”, uvjeren je Olujić.

Zašto USKOK nije reagirao?

Kako je i sam Ćorić potvrdio da ga nitko iz USKOK-a do sada nije kontaktirao oko vjetroparka Krš-Pađene, Olujić zaključuje da je DORH zbog takvog nepostupanja samo produžena ruka izvršne vlasti.

“Očito je hrabra domobranka dovedena da opstruira sve istrage protiv najviših HDZ-ovih dužnosnika i onih oko Plenkovića”, smatra Olujić aludirajući na postavljanje gospođe Zlate Hrvoj Šipek za glavnu državnu odvjetnicu. Pod njezinim vodstvom DORH je već uhvaćen u neprocesuiranju sumnjivog trošenja novca u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EH, zbog čega je naknadno po nalogu europskog tužiteljstva bila uhićena ministrica Gabrijela Žalac.

“I Ćorić je među resornim ministrima koji su Plenkovićevi miljenici, te jedan od vrtnih patuljaka koji čine Vladu RH. Premijer sada govori da ni zbog čega neće smjenjivati ministre, no čim bude dovoljno pritisnut uza zid, odreći će se Ćorića, kao i ostalih. Učinit će to kako bi zaštitio sebe i HDZ”, komentira Olujić situaciju nakon najnovijeg Telegramovog otkrića.

Produžena ruka aktualne vlasti

To što još uvijek nema nikakve reakcije pravosudnih tijela, prema Olujićevom mišljenju dokazuje da je, osim DORH-a, i USKOK produžena ruka izvršne vlasti, odnosno HDZ-a i samog Plenkovića.

“Bojim se da nema političke volje za takav progon”, dodaje Olujić koji smatra da je kralježnica pravosudne vlasti u Hrvatskoj, dakle i sudova i DORH-a, slomljena još sredinom 1990-ih. “Ako ne dobiju mig, ništa ne rade. Znaju da bi, kada bi nešto i poduzeli, uslijedile negativne reakcije s Markovog trga”, ocjenjuje bivši glavni državni odvjetnik i predsjednik Vrhovnog suda RH.

Ozbiljne optužbe protiv Ćorića

Prema Olujićevom mišljenju optužbe iznijete protiv Ćorića iznimno su ozbiljne. Osim toga, napominje, za njih prema dostupnim informacijama postoje i dokazi. “USKOK je trebao barem poduzeti izvide da provjeri ima li tu kaznenog djela, no čini se da nema sluha za to”, govori nam Olujić.

“Vladavina prava i načelo pravne sigurnosti uopće ne postoje više u Hrvatskoj. Kad se traži glavni razlog zbog kojeg se mladi iseljavaju iz Hrvatske, spominje se nedostatak radnih mjesta. No nije to razlog. Razlog su nemoral vladajućih struktura, korupcija i nepotizam, ovoga puta korupcija u najvišim strukturama pravosuđa.

Umjesto da se bavi aktualnim gospodarskim problemima i funkcioniranjem pravne države, europski politički Ukrajinac putuje Europom i traži svoje mjesto pod briselskim suncem, dok istovremeno Hrvate uvjerava da nikada nisu bolje živjeli. A žive nikada gore”, zaključuje Krunislav Olujić.