fbpx

BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze, prenosi HRT, a o čemu je prvi detaljno pisao portal Morski HR.

Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.

Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu. Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Portal Morski HR je objavio dokumente koji otkrivaju put uvezenih tuna u Hrvatsku iz Libije. Ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač upozorio je javnost na nezakonite radnje unutar javnih institucija ili preciznije rečeno – Ministarstva poljoprivrede.

Upozorio je da su dokumenti koji prate uvezenu ribu, naknadno dopunjavani, te legalizirani, kako bi tuna mogla legalnim putem otići na japansko tržište, a ribarski inspektori, tj. njegovi kolege iz Zadra i Šibenika koji su nadležni za ovaj proces, dokumentaciju niti su vidjeli, a posebno ne odobrili. Naprotiv, tvrdi Pupić Bakrač, dokumentaciju su potpisali službenici Ministarstva poljoprivrede, što je, kaže, protuzakonito. Uz to, više puta je tvrdio da je upravo u svrhu legalizacije, organizirano više sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede, a da je iste inicirala baš ministrica Marija Vučković. Sve ovo demantirali su iz Ministarstva poljoprivrede, kao i odvjetnik Ante Gotovine, koji je jedan od suvlasnika prozvane tvrtke za uvoz i uzgoj tune.