fbpx

Brat Milijana Brkića imao gomilu državnih prostora, Đerek opisala što je i kako radio

Priču o tome da je Jozo Brkić, brat HDZ-ovog Milijana Brkića, u najam uzeo gomilu prostora u centru Zagreba početkom 2018. godine je otkrio Index.

Tada smo, u prvom članku, pisali o Brkićevih 19 firmi i devet poslovnih prostora u centru Zagreba.

Maja Đerek, zviždačica koja je danas poslijepodne gostovala u Index Studiju, ispričala je kako je Jozo Brkić imao 28 prostora u vlasništvu države. Rekla je da bi osnovao firmu i javljao se na natječaje, a onda bi, pošto je podzakup zabranjen, firme koje bi ušle u najam prostora skupo prodao.

“Meni nikad nisu objasnili kako sam to neprimjereno komunicirala. Moja direktorica je kao primjer mog neprimjerenog razgovora dostavila e-mail komunikaciju s Jozom Brkićem. Ona je u to bila od prvog dana bila uključena, nikad nije reagirala. On je doslovno od mene tražio da mu storniram zakupninu, odnosno račune koji su izdani za tu zakupninu. Ne znam kako bih trebala reagirati”, rekla je.

“Kad sam došla u sektor, Jozo Brkić je imao 28 prostora, dugovao je oko 650.000 kuna. On je tražio da mu se većina toga izbriše. Za manjinu prostora je plaćao”, kaže.

“Postoji direktna prepiska u kojoj se vidi da on traži da se to stornira. Uvijek su tu bile neke manipulacije. Ili nije bilo struje, ili nije bilo vode. To je ono da se nađe razlog da se ne plaća nešto što drugi plaćaju”, rekla je.

“Svaki ugovor o zakupu se fakturira od dana sklapanja ugovora osim ako nije određeno drugačije. Svi zakupci prostor primaju u viđenom stanju, nitko ih ne tjera da s nama sklope ugovor. Je li netko njega tjerao da s nama 10 mjeseci ima s nama ugovor o prostoru i da ga ne plaća?” rekla je.

“Brkić je iskoristio sustav. On je osnivao više firmi s 10 kuna pa se prijavljivao na natječaje, kalkulirao je, zatezao je taj dio do sklapanja ugovora pa bi onda, kad se sklopio ugovor, rekao da nema struje ili vode, sve da se otegne i da ne plaća”, rekla je.

“Nakon toga, ja pretpostavljam, on nije tražio podzakupce, jer to nije dozvoljeno, nego bi on prodao firme, to je dozvoljeno, onda bi tu ušao netko drugi. Ali nije legalno ne plaćati zakupninu”, rekla je Đerek.

“On bi prodao trgovačko društvo za velike novce, onda bi u tal ušao netko drugi”, rekla je.