fbpx

BUDUĆI ARHIV I KNJIŽNICA NADBISKUPIJE Država će Dom županije dati Crkvi kao obeštećenje za oduzetu imovinu

Zadarska županija godinama je „podstanar” u ovom prostoru u državnom vlasništvu. Od svog osnutka 1993. godine Zadarsko-kninska županija uselila je u Dom županije, nekadašnji Dom JNA, koji je koristila bez ugovora s Republikom Hrvatskom. U nekoliko navrata postavljalo se pitanje trajnog rješenja vlasništva, a nakon najave odlaska Zadarske županije u bivšu vojarnu Stjepana Radića, koje je u ovom trenutku u procesu realizacije, spominjalo se kako bi ovaj prostor bio idealan za vrhunski hotel, glazbenu školu..

Međutim, u posljednje vrijeme intenzivirali su se pregovori između zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i predstavnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Neslužbenu informaciju o postignutom načelnom dogovoru potvrdili su iz Zadarske nadbiskupije. Neće biti riječi o prodaji ili davanju prava na korištenje, već o odšteti za oduzetu imovinu u prošlosti.

Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu “Metropolitanu”. Spomenuta dva fonda, ističu u Nadbiskupiji, nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti.