fbpx

ECB: Rat u Ukrajini mogao bi smanjiti BDP eurozone

Rat u Ukrajini mogao bi smanjiti bruto domaći proizvod eurozone u ovoj godini za 0.3 do 0.4 posto, izjavio je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane, prema navodima četiri upućena izvora.

To bi bio “neutralni scenarij”, rekao je Lane kolegama na neformalnom sastanku upravnog vijeća ECB-a u četvrtak, čiji je dnevni red neplanirano obilježio napad Rusije na Ukrajinu, potisnuvši u drugi plan raspravu o ukidanju pandemijskih monetarnih poticaja.

Lane je predstavio i “ozbiljni scenarij”, prema kojem bi se BDP smanjio za približno jedan posto, i “blagi scenarij” prema kojem događaji u Ukrajini ne bi utjecali na 19-člano gospodarstvo, što se sada smatra malo vjerojatnim, kažu izvori.

Grubi izračun?

Jedan izvor rekao je da su predstavljene procjene grubi izračun, a drugi da su “vrlo preliminarne”. Prema trećem izvoru, uglavnom se temelje na cijenama sirovina.

Svi izvori naveli su da će Lane preciznije prognoze iznijeti na sjednici zakazanoj 10. ožujka, na kojoj bi ECB trebao odlučiti o budućnosti programa poticaja. Na prvoj ovogodišnjoj sjednici potvrdili su da će krajem ožujka ukinuti pandemijski program kupnji.

Lane nije predstavio nove prognoze o inflaciji, ali je rekao da će biti znatno podignute za 2022. godinu. Dao je naslutiti i da bi projicirana godišnja inflacija u 2024. godini, na kraju razdoblja za koji objavljuju projekcije, mogla biti ispod ciljanih dva posto.

Glasnogovornik ECB-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira navode izvora.

Prognoze inflacije i gospodarskog rasta bit će ECB-u ključne pri odlučivanju o eventualnom polaganom privođenju kraju redovnog programa kupnje imovine (APP), čime bi stvorili uvjete za povećanje kamatne stope u eurozoni nakon više od deset godina pauze, primjećuje Reuters.

Guverner grčke središnje banke Yannis Stournaras, zagovornik blaže monetarne politike i nižih kamatnih stopa, izjavio je Reutersu da bi ECB trebao nastaviti kupovati obveznice u redovnom programu barem do kraja godine kako bi ublažio posljedice krize u Ukrajini.

Čak i njegov austrijski kolega Robert Holzmann, skloniji strožoj monetarnoj politici, smatra da bi događaji u Ukrajini mogli odgoditi ECB-ove poteze u smjeru postupnog ukidanja poticajnih mjera.

Inflacija je rekordno visoka u eurozoni, dosegnuvši 5.1 posto u siječnju, potvrdile su ovotjedne procjene Eurostata. Mnogi ekonomisti očekuju da će još više porasti pod utjecajem poskupljenja energije i hrane zbog krize u Ukrajini.