fbpx

Guverner Vujčić u godinu dana došao do stana u Zagrebu, kuće na moru, a prijavio i ogromnu štednju

Guverner Boris Vujčić, koji se nalazi u središtu afere koja potresa Hrvatsku narodnu banku oko trgovanja vrijednosnim papirima banaka koje su trebali nadzirati, ovih je dana ažurirao imovinsku karticu kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U posljednjih godinu dana guverner je tako došao u posjed stana u Zagrebu od 92 kvadrata procijenjenog na dva milijuna kuna, garaže, kuće u Sabunikama kod Zadra procijenjene na 1.5 milijuna kuna i livade u Kutini od gotovo 16 tisuća kvadrata. Sve je to dobio darovnim ugovorom od svoje majke.

Stan vrijedan dva milijuna kuna nalazi se u ulici Radićevo šetalište u blizini Mirogoja

Vujčić je prvi put prijavio i štednju pa je tako u godinu dana uštedio 110.180,54 eura i 468.506,63 kune. To je ukupno oko 1.3 milijuna kuna. Zanimljivo je da ima gotovo podjednaku štednju u eurima i kunama.

Zanimljivo je da je Vujčić prijavio i primitak od 511.020 kuna, a riječ je o nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke (MNB) koja je Vujčića dodijeljena za “iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni koje utječe na rad središnjih banka i međunarodnog financijskog sustava općenito”.

Recimo i to kako guvernerova trenutna plaća iznosi 48.502 kune, što je povećanje za čak 13 tisuća kuna u odnosu na kolovoz 2018. godine. Štoviše, to je dvostruko viša plaća od one koju prima Andrej Plenković. Premijer je, naime, nedavno prijavio kako njegova plaća iznosi 23.157,53 kune. No krenimo redom.

Guverner Vujčić oduvijek je imao jednu od najvećih plaća među dužnosnicima, no s druge je strane imao i jednu od najsiromašnijih imovinskih kartica. Vujčić je svoju imovinu prvi put prijavio 2011. godine, i to kao zamjenik guvernera HNB-a, a do sada u ni jednoj imovinskoj kartici nije prijavio ni kunu ni euro štednje, kao ni stanove ni kuće. Od 2011. do danas prijavljivao je zemljište u Istri te lokal od 12 kvadrata u Importanne galeriji u Zagrebu, kojeg se u međuvremenu riješio.

Tek ove godine, točnije 31. siječnja, značajno je nadopunio svoju imovinsku karticu. Stan vrijedan dva milijuna kuna zapravo je dobio od majke, a u imovinskoj kartici stoji da je stan “Darovni ugovor uz doživotno uživanje mame”. Ista stvar je s garažom te kućom u Sabunikama, a darovana mu je i livada u Kutini procijenjena na 120 tisuća kuna.