fbpx

Horvat dao 200.000 kuna poticaja i birtiji lokalnog HDZ-ovca

Restoran Vrške dobio je milijun kuna i od Fonda za razvoj Vukovara. U Nadzornom odboru tog fonda sjedi direktor FINA-e Dražen Čović, koji Mlakićev kum. Također, Mlakićeva sestra 2019. godine zaposlena je, pogađate, u FINA-i. Postala je “Viši specijalist za razvoj i inovacije u Odjelu razvoja i inovacije unutar FINA-ine Službe podrške razvoju poslovanja”.

Sve što ste htjeli znati o tome kako u Hrvatskoj funkcioniraju poticaji, a niste imali koga pitati, možete doznati prateći aferu u kojoj je dojučerašnji ministar Darko Horvat završio u pritvoru.

U nizu firmi za koje se sumnja da su preko političkih veza dobile poticaje, nalazi se i restoran Vrške iz Vukovara, koji je u vlasništvu lokalnog HDZ-ovca Dragana Mlakića. Konkretno, radi se o poticaju u iznosu od 200 tisuća kuna “za razvoj konkurentnosti”, koje je taj restoran dobio 2018. godine.

Mediji još lani vidjeli da s tim poticajima nešto ne štima

Da s poticajima tom restoranu nešto ne štima, mediji su primijetili još prošle godine. Portal Index je u rujnu 2021. objavio da je Vrške dobio ukupno oko milijun kuna iz Fonda za obnovu Vukovara.

U Nadzornom odboru tog fonda sjedi direktor FINA-e Dražen Čović, koji Mlakićev kum. Također, Mlakićeva sestra 2019. godine zaposlena je, pogađate, u FINA-i. Postala je “Viši specijalist za razvoj i inovacije u Odjelu razvoja i inovacije unutar FINA-ine Službe podrške razvoju poslovanja”.

Osim direktnih poticaja, Mlakićev restoran i dio prometa može zahvaliti državnim institucijama, s obzirom na to da su tamo službene kartice peglali zaposlenici cijelog niza ministarstava, zatim, već spomenutog Fonda za obnovu Vukovara i, naravno, FINA-e.

Pet godina redovno dobivao poticaje za razvoj

Ministarstvo vanjskih poslova je, na primjer, tamo organiziralo diplomatsku akademiju, a pomalo je bizarno da im je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske čak dao i donaciju u iznosu od oko šest tisuća kuna.

Kada se pogledaju isplate iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, prema restoranu vrške, jasno je da Mlakić nije, poput ostalih poduzetnika, morao razbijati glavu gdje nabaviti novac za investicije, s obzirom na to da je u posljednjih pet godina redovno od njih primao uplate, koje se kreću od 50 do preko 300 tisuća kuna.

Prošle godine je, prema podacima iz Državne riznice, dobio oko 197 tisuća kuna. Pretprošla, 2020. godina bila je nešto lošija, pa su mu isplatili “samo” 50 tisuća kuna. Tijekom 2019. restoran je “za razvojne projekte dobio oko 224 tisuće kuna. Još bolja bila je 2018. godina kada su mu isplatili nešto više od 330 tisuća kuna. Sličan iznos dobio je i 2017. godine kada mu je isplaćeno 323 tisuće kuna.

Fond za razvoj Vukovara financira birtije lokalnih HDZ-ovaca

Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara započeo je s radom 2002., nekoliko godina nakon mirne reintegracije tog područja. Ideja je bila da se osnivanjem tog fonda ubrza obnova gospodarstva i infrastrukture nakon rata.

U službenom opisu poslova Fonda su oni vezani za odobravanje zajmova i njihovo ulaganje u obnovu i razvoj lokalnog gospodarstva i infrastrukture. Također, fond bi se trebao baviti informiranjem i savjetovanjem ulagača, kao i pomagati pri izradi poduzetničke dokumentacije i slično. U posljednjih 20 godina, otkako postoji, financiran je najvećim dijelom novcem iz državnog proračuna.

Iako u djelokrug rada Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara svakako spada i potpora gospodarstvu, sigurno se ne bi trebao baviti višegodišnjim financiranjem birtije lokalnog HDZ-ovca čiji kum sjedi u Nadzornom odboru istog tog fonda.