fbpx

KLJUČNI AKTER AFERE RIMAC: ‘Sve sam radio po nalogu ministra Ćorića, imam mailove’

Jedan od glavnih osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane, Domagoj Validžić, u svom iskazu u USKOK-u krajem prošle godine teško je optužio ministra Tomislava Ćorića. Bivši pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike osumnjičen je da je pogodovao investitorima u vjetropark Krš-Pađene, a sada je, kako ekskluzivno doznaje Telegram, istražiteljima kazao da je to od njega tražio ministar Ćorić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je tada vodio Ćorić, izdalo je pozitivno mišljenje za vjetropark iako, sumnja USKOK, investitori nisu zadovoljili formalne uvjete. Zbog tog poteza Ministarstva, tvrtka C.E.M.P. zadržala je status povlaštenog proizvođača struje i mogućnost za milijunsku zaradu.

‘Šefe, dostavljam vam na znanje…’

Domagoj Validžić, koji je tada bio jedan od najbližih Ćorićevih suradnika, pod istragom je upravo zbog spomenutog mišljenja što ga je izdalo Ministarstvo. No on sada tvrdi kako ima dokaz da je ministar od njega tražio da se taj dokument donese: USKOK-u je priložio mail kojim je u listopadu 2019. obavijestio Ćorića što planira učiniti.

“Šefe, u prilogu dostavljam na znanje prijedlog odgovora za projekt VE Krš Pađene te ulazni akt”, stoji u mailu koji je tada poslao ministru. Validžić smatra kako taj mail nedvojbeno dokazuje Ćorićevu upletenost u slučaj.

Nadalje, ustvrdio je Validžić istražiteljima, bivša državna tajnica Josipa Rimac rekla mu je kako je ona angažirala Ćorića da pomogne investitoru Milenku Bašiću, odnosno njegovoj tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetropark Krš-Pađene. Validžić tvrdi i kako je od Josipe Rimac čuo da je ministar s investitorom Bašićem, citiramo, popio kavu.

‘Ministar me zvao da dođem na razgovor’

Nakon što je Validžić ustvrdio kako je u aferu Vjetroelektrane upleten ministar Ćorić, istražitelji su mu postavili niz dodatnih, konkretnih pitanja. Detaljno je prepričao kako ga je, tvrdi, ministar pozvao u ured i tražio od njega da udovolji zahtjevima investitora.

“Dobio sam poziv iz kabineta ministra da dođem na razgovor. Ministar mi je bio direktno nadređen pa sam i otišao. Pitao me direktno za C.E.M.P.-ov dopis iz čega sam shvatio da je i on očito dobio neku informaciju s druge strane, da taj dopis uopće postoji i da će biti poslan u Ministarstvo”, ispričao je Validžić istražiteljima.

‘Sve sam poslao ministru, a on mi je odgovorio’

Zatim je, tvrdi, ministru detaljizirao što muči investitore. “Navodno su ih mučili rokovi jer su trebali neke stvari odraditi do kraja godine, ali nisu bili sigurni hoće li to uspjeti napraviti, kako bi zadržali status. Zato im je trebalo naše očitovanje”, kazao je i dodao kako ga je Tomislav Ćorić tada pitao tko se točno u Ministarstvu bavi dokumentom koji je trebalo izraditi za investitore. Validžić je, tvrdi, odgovorio kako na tome radi Zoran Pačandi, šef Uprave za energetiku, koji je tih dana imao puno posla pa nije bio siguran kada će moći sastaviti mišljenje za Milenka Bašića i njegovu tvrtku C.E.M.P.

“Ministar mi je rekao da Pačandija malo oslobodim poslova da požuri s tim rješenjem, odnosno da u konačnici odgovor Ministarstva bude u pozitivnom kontekstu za investitora. Rekao mi je i da mu prije slanja pošaljem odgovor da ga vidi. Pitao sam ga na koji mail da pošaljem i rekao mi je na ovaj (e-mail adresa s imenom i prezimenom Tomislava Ćorića op.a.)”, ispričao je Validžić istražiteljima i pozvao se na mail koji im je ranije priložio.

“Sve sam poslao ministru. Za par dana dobio sam odgovor da možemo to izdati. Dao sam Pačandiju nalog da dopis pusti u proceduru potpisivanja. Nakon što ga je državni tajnik potpisao, dopis je kao takav otišao”, kazao je Validžić u iskazu.

‘Ćorić mi je rekao da to što prije riješimo’

Ustvrdio je i da je kolegi Zoranu Pačandiju prenio sadržaj razgovora s ministrom. “Rekao sam mu da imamo određene upute iz kabineta i da se to požuri radi projekta koji je stisnut rokovima, pa da ostalo stavi sa strane i da pristupi pisanju odgovora. Prenio sam mu i da to treba biti pozitivno, tako da investitor ne izgubi ništa”, kazao je Validžić i naglasio kako nije bilo uobičajeno da se ministru dostavljaju nacrti mišljenja.

“Ministar mi je rekao da to što prije riješimo, te da sve napravimo da to bude u pozitivnom kontekstu za investitora”, ponovio je.

USKOK je uvjeren da se pogodovalo

Inače, Validžića je Vlada smijenila nakon što je lani u travnju obuhvaćen ovom istragom. USKOK upravo njega tereti za sastavljanje spornog mišljenja, odnosno za zlouporabu položaja i ovlasti u korist tvrtke C.E.M.P. u vlasništvu Milenka Bašića. Mišljenje kojim su ispunjeni zahtjevi investitora, navodi USKOK, sastavljeno je samo na osnovu Zakona o obnovljivim izvorima energije, dok su ispuštene odredbe Pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

USKOK je uvjeren da je Validžić namjerno izostavio odredbe tog Pravilnika, kako bi u dogovoru s Rimac pogodovao C.E.M.P.-u.