fbpx

MILANOVIĆ: Ako je pola onog što zviždačica kaže istina, to je za pad vlade!

Predsjednik Zoran Milanović obišao je izložbu u Meštrovićevom paviljonu. Nakon toga je dao izjavu za medije.

Na pitanje o susretu s ministrom obrane Velike Britanije kaže kako je susret njega i ministra obrane Marija Banožića dogovoren mjesecima ranije.

“Mislim da je to vrlo neugodna politička pozicija. Ne nalazim se s ministrima obrane, osim velesila, koji nisu dolazili u Zagreb. Velika Britanija je izašla iz EU, sve što rade je u velikoj mjeri motivirano unutarnjopolitičkom situacijom”, rekao je.

“Ukrajina se neće usrećiti bude li slušala aktualni London. Neka Velika Britanija pošalje još 1000 vojnika u Ukrajinu, ali dovoditi Ukrajinu u zabludu i huškati je, držati je taocem Londona, zemlje koja je postala zemlja drugog reda – u tom smislu sam ja ukrajinski prijatelj”, dodao je.

“Ne znam ni ime britanskog ministra obrane”, istaknuo je.

“Handžar medija piše da šaljemo 1.500 vojnika. Tko to čita uopće?”

“Stabilnosti Europske unije bez Rusije nema. S Rusijom se treba dogovoriti”, rekao je.

“Ruski model vlasti nije model vlasti za nas, nije ni mađarski. Po svemu, i po slobodi medija”, rekao je Milanović.

“Handžar medija piše da šaljemo 1500 vojnika. Tko to čita uopće? Tko kupuje te novine? To unosi nemir među građane.”

“Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće, ni u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. Mi se tamo ne idemo boriti, možemo pokazati solidarnost članicama NATO-a, ali otići u Kijev i reći ‘ja sam solidaran’ je licemjerje”, kazao je.

“Ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao – iza toga stojim. A hrvatska sramota, predvođena korumpiranim Plenkovićem, Banožićem – to je hrvatski problem”, rekao je Milanović.

O zviždačici iz Državnih nekretnina

“To što ona govori, govori osoba koja je totalni insajder. Zašto govori? Možda ju je netko kupio? Možda radi za SDP, Most, možda za Ninu Raspudića, koji je moj potrčko. To su ozbiljne stvari, time se treba pozabaviti DORH. Ako je pola onoga što je rekla istina, to je razlog za pad vlade”, rekao je.

Milanović je komentirao i Jandrokovića u slučaju najma stana Državnih nekretnina. “Jandroković je našao rođu, posreduje za njega”, rekao je. Govoreći o stanu koji koristi Zvonimir Frka-Petešić, rekao je da košta 1000 eura mjesečno. “To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj vladi”, kaže.

O stanju u BiH

“Sramota Hrvatske, Banožić, onda ovaj nesretnik Grlić Radman, sramota je ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve ovo što se tiče Hrvata u BiH se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate. Dodik je u pravu, Hrvati pregovaraju u Neumu, a ovaj kaže da će svakako biti izbori. Koji je motiv Bakira i ove ekipe da daju Hrvatima milostinju?

Modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem ’80-ih. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji, a bez Srba još i manje. I na kraju tjeraš Hrvate u partnerstvo s Dodikom”, govori Milanović.

“Hrvati vole milostinju i nadrealno je da ja o tome govorim na ovom mjestu, 50 metara od stranke kojoj je suđeno za kriminal i ništa iz toga nisu naučili”, kaže. “Hrvatska vlast – oni su saboteri. Neće poduzeti ono što im je u moći”, rekao je Milanović, zaključujući da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci.

O poskupljenju i cijeni plina

Na pitanja o cijeni plina Milanović kaže kako ne razumije zašto država prebacuje odgovornost na lokalne vlasti.

“Zašto se HEP ne ubaci u priču? Zašto HEP Toplinarstvo ne smanji plaće muljatorima da biste vi plaćali manje račune?” upitao je Milanović, dodavši kako “nad HEP-om drži šapu HDZ kako bi mogao zapošljavati svoje ljude”.

“Neka HEP podmetne leđa za hrvatski narod”, dodao je. “To država mora imati, tko god bio na vlasti. Pitajte ekipu iz HEP-a. On služi za zapošljavanje ekipe. Ništa se nije naučilo, a Banožić daje solidarnost Ukrajini. Koga boli uho za njega u Ukrajini?! Što smo mi napravili da im pomognemo?” zapitao se predsjednik.

Podsjetio je da je Ukrajina trgovačkim vezama vezana uz Rusiju. “Tko će sad ulagati u Ukrajinu? To već i Ukrajinci shvaćaju i kažu – pustite nas na miru. Rusija je to što je, tamo nema puno mladih muškaraca, ima nešto profesionalnih vojnika, ima moć, ali enormne limite. Možeš napasti, ali što s tim? Povući ćeš se u roku od 5 minuta. Nijedan rat koji je pokrenut zadnjih 70 godina nije dobro završio, mislim tu na američke ratove, i tu treba nešto zaključiti”, rekao je na kraju predsjednik.