fbpx

Nezapaženo je prošla jedna Plenkovićeva jako opasna izjava

Premijer Andrej Plenković danas je održao presicu u kojoj je najavio da će Horvat, ako ostane u zatvoru, biti smijenjen.

Horvat je večeras i smijenjen. Na vlastiti zahtjev, kako su priopćili iz vlade.

No, Plenković je danas na presici manje govorio o Horvatu, a više o DORH-u.

“Za ovakav potez očekujem od DORH-a da obavijesti javnost, što je to toliko žurno i dramatično, koji su to razlozi da se u procesnom smislu ide uhićivati ministra Ministar je, siguran sam kao što bi učinio svaki član vlade, da ga bilo koje tijelo, bilo USKOK, DORH ili policija, on bi se i svako od nas odazvao

Drugo, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo i čitamo komentare koje u eter cijeloj javnosti govore ljudi koji ni po kojoj osnovi ne bi trebali imati bilo kakvo saznanje o ovom postupku u fazi predistražnih radnji.

Sumnjam da i to nije neko kazneno djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima, koji onda to detaljno analiziraju, plasiraju u javnost i kreiraju dojam nekakve dramatičnosti”, rekao je premijer.

Onda je pozvao DORH odnosno glavnu državnu odvjetnicu da se javno očituje i oglasi. “Vjerujem da će oni, ako ih imaju, pokazati čvrste dokaze i razloge zašto su se odlučili na ovakav potez”, rekao je Plenković.

No onda je komentirao razlog uhićenja i rekao da to njemu djeluje nesrazmjerno. “U ovom trenutku meni djeluje nesrazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi”, rekao je.

U pitanju je ozbiljna korupcija, a Plenković govori o “programima male vrijednosti”

Nešto kasnije Plenković je relativizirao cijeli slučaj i komentirao rad DORH-a. Netko od novinara konstatirao je da njegove izjave s presice o DORH-u djeluju kao napad.

Plenković je onda praktički kazao da njemu ovaj slučaj, u kojem se radi o milijunima kuna, ne djeluje kao nešto veliko. Rekao je da su programi zbog kojih je uhićen Horvat bili programi male vrijednosti.

“Kažem da imamo ovakav tjedan, imamo slučaj iz 2018. godine, za nešto što se radi o nekakvim programima, koliko ja shvaćam, programima male vrijednosti, vrlo male vrijednosti. Ti su programi bili ukupno oko 15 milijuna kuna, znači mi govorimo o nekakvim dodjelama potpora, vjerojatno nekim manjim društvima, obrtima ili kome već ne koji ne mogu biti nikako veliki, ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor”, rekao je Plenković.

Dakle, premijer se pita zbog čega je došlo do uhićenja kad se radi o optužbama za korupciju od “samo” nekoliko milijuna kuna.

“Da sam ja u poziciji DORH-a, sigurno bih razmišljao kako ovakav potez, a DORH mora brinuti o državnim interesima, može imati refleksije na javnu raspravu, na političku situaciju, kontekst. Siguran sam da bi se Horvat odazvao i bez da mu je netko u šest došao kući”, rekao je.

DORH smatra da se radi o ozbiljnoj korupciji

Plenković se pita zbog čega Horvat nije pozvan na razgovor, naglašava da se radi o slučaju iz 2018. godine. No DORH, koji se javio priopćenjem, smatra da se u slučaju Horvata radi o jako ozbiljnoj korupciji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Priopćenje USKOK-a

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program ‘Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina’ za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okr. višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okr. je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava.

Unatoč tome što su I. i II. okr. znali da subjekti ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava, te unatoč tome što su s time upoznali i ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu, II. okr. je po nalozima I. okr., a po zahtjevima III. do VI. okr. te trećih za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ista dodjeljuju, uvrstila one subjekte za koje su I. okr. i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti.

Nakon toga je II. okr. naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s navedenim subjektima, a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega je tim gospodarskim subjektima neosnovano isplaćeno ukupno 2.655.594,99 kuna, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika”, stoji u priopćenju.