fbpx

NJEMAČKI MEDIJI: Vučić hoda po žici u ukrajinskom ratu

“Srbija, koja je kandidat za pristupanje EU, planira minirati sankcije protiv Rusije koje je zaključila EU”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). “To je središnja poruka zaključka srpskog Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.”

List u kratkom izvještaju ističe dio odluke u kojem se navodi da Srbija “smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima”, prenosi Deutsche Welle.

Kako piše list, Srbija doduše izjavljuje kako podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali “izbjegava bilo kakvo pripisivanje krivice Rusiji ili čak i samo spominjanje imena Vladimira Putina”.

“Doduše, u dokumentu se pravnim posljedicama prijeti potencijalnim srpskim borcima koji bi htjeli ići na ukrajinsko bojište”, navodi FAZ. Kao jedini dio službenog srpskog dokumenta “gdje se barem indirektno može zaključiti tko je u Ukrajini napadač, a tko napadnuti”, list ističe srpsku ponudu “svake vrste humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine”.

O toj temi piše i berlinski list Tageszeitung (TAZ), koji navodi da zaključci “pokazuju srpski vanjskopolitički hod po žici između Istoka i Zapada”.

“Srpski vlastodržac Vučić se i ovog puta nada da će se izvući neutralnim držanjem”

“Opskrba Srbije energijom ovisi o Rusiji, a istovremeno je EU uvjerljivo najveći trgovinski partner i donator”, piše beogradski dopisnik lista Andrej Ivanji. “Vladimir Putin očekuje lojalnost od partnera koji dobivaju ruski plin uz popust, a s druge strane EU očekuje od pristupnog kandidata Srbije da uskladi vanjsku i sigurnosnu politiku s Bruxellesom.”

“Srpski vlastodržac Vučić se i ovog puta nada da će se izvući neutralnim držanjem i da neće previše naljutiti ili čak učiniti neprijateljem ni Moskvu, ni Bruxelles, ni Washington”, navodi TAZ.

“Ne radi se samo o vanjskopolitičkim i ekonomskim brigama. Srbi su izrazito rusofilni i naklonjeni Putinu. Rusiju mnogi doživljavaju kao slavensku i pravoslavnu zaštitnicu Srbije. Kako 3. travnja dolaze parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori, Vučić si ne može priuštiti okretanje protiv Rusije”, dodaje list.

U tekstu se navodi da i srpski javni servis izvještava o “specijalnoj vojnoj akciji” Rusije, koristeći Putinov vokabular. “Razjašnjenje što se u Ukrajini dešava striktno se izbjegava u režimskim medijima”, piše list.

“Srbija i Republika Srpska u BiH su ruski oslonac na Zapadnom Balkanu”

“Neprestano se priča o licemjernom držanju Zapada. Jer, kako se navodi, NATO je 1999. skoro tri mjeseca bombardirao suverenu Srbiju, uveo pravo jačega umjesto međunarodnog prava i potom srpski teritorij Kosova odvojio od Srbije. A onda, kaže se, kad Rusija radi to isto, Zapad se ljuti reklamirajući za sebe moralnu superiornost.”

TAZ navodi da rat u Ukrajini u srpskoj kolektivnoj duši izaziva rascjep: “S jedne strane televizijske slike iz Ukrajine – zavijanje sirena za zračnu opasnost, tupe eksplozije nakon udara krstarećih raketa, granatiranje stambenih zgrada, zastrašeni ljudi u stanicama metroa – ponovo bude vlastitu ratnu traumu, zbog čega se identificira s patnjama Ukrajinaca.”

“S druge strane, mnogi u Srbiji ne mogu prikriti zluradost jer je Putin pokazao Zapadu”, piše Ivanji i zaključuje: “Srbija i Republika Srpska u BiH su ruski oslonac na Zapadnom Balkanu, što se u euforično polariziranom svijetu još jače primjećuje.”