fbpx

OBJAVLJENI DOKUMENTI Ovo je put uvezenih tuna u Hrvatsku

Priča oko uvezenih tuna koje iz Sredozemlja stižu u hrvatska uzgajališta dobila je novi zamah kad su nam od izvora u javnoj upravi stigli dokumenti koji bi mogli kompromitirati dobar dio tvrdnji prethodno izrečenih u medijima, a koje su pokušale demantirati zadarskog zviždača i ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača, piše Morski.hr

Podsjetimo, Pupić Bakrač je prozvao vlastito ministarstvo zbog korupcije i sumnjive legalizacije uvezene tune, a potom za Morski HR detaljno pojasnio da nitko od njegovih kolega nije vidio dokumente koji prate uvoz tune. Za pravnu državu dovoljno barem za istragu, no za Republiku Hrvatsku? Pročešljali smo detaljno o čemu se radi, pa idemo vidjeti…

Ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač upozorio je javnost na, kako on tvrdi, nezakonite radnje unutar javnih institucija ili preciznije rečeno – Ministarstva poljoprivrede.

Upozorava da su dokumenti koji prate uvezenu ribu, naknadno dopunjavani, te legalizirani, kako bi tuna mogla legalnim putem otići na japansko tržište, a ribarski inspektori, tj. njegovi kolege iz Zadra i Šibenika koji su nadležni za ovaj proces, dokumentaciju niti su vidjeli, a posebno ne odobrili. Naprotiv, tvrdi Pupić Bakrač, dokumentaciju su potpisali službenici Ministarstva poljoprivrede, što je, kaže, protuzakonito. Uz to, više puta je tvrdio da je upravo u svrhu legalizacije, organizirano više sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede, a da je iste inicirala baš ministrica Marija Vučković.

“Problem je što su oni tražili zahtjev za prebačaj tune 31. kolovoza, a tunu su već prebacili polovicom kolovoza. Znači, službeno su zatražili prebačaj tek nakon prebačaja u kaveze, a ono im je odobreno tek u ožujku, odnosno nakon što je tuna već zaklana. Dakle i njihovo traženje je protuzakonito, a odobrenje još gore. Njihovo samovoljno stavljanje tune u kaveze trebala je inspekcija sankcionirati, jer je očigledno da su je stavili bez odobrenja, pa su naknadno tražili odobrenje, a ne im retrogradno izdavati odobrenje, pa im faktički taj protuzakonit čin ozakoniti”, pojašnjava Pupić Bakrač.

Iako Ministarstvo poljoprivrede izrijekom tvrdi da ne postoji neusklađenost u kronologiji niti je točno da je tuna u Hrvatskoj bila 6 mjeseci bez važeće dokumentacije, ribarski inspektor kaže da se nije poštivala procedura i osim retrogradnog “sređivanja papira”, kaže da odobrenje za stavljanje u kavez nije izdao niti jedan ribarski inspektor.

“A to znači da ribarska inspekcija nije sudjelovala u tom procesu, već je to izdala djelatnica ministarstva iz Splita. Sve se odvijalo mimo inspekcije i to po prvi put od kad sam ja inspektor! Ovo za sastanke tvrdim i dalje, ministrica govori neistinu, a o ovome imaju saznanja i drugi sudionici sastanka, koji pred USKOK-om, kad ih budu pitali, trebali ovo i potvrditi” – zaključuje Pupić Bakrač, koji, kako kaže, i dalje očekuje posjet istražnih organa te da isti pročešljaju dokumentaciju, za koju je uvjeren da, unatoč oštrom demantiranju Ministarstva poljoprivrede, kao i ovjetnika uzgajatelja tuna Ive Farčića, ima osnove za ozbiljne sudske postupke.

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu Morski.hr