fbpx

Održano ročište zbog otkaza zviždačice Đerek – Državne nekretnine tražile da se novinare udalji iz sudnice

Općinski radni sud u Zagrebu isključio je javnost iz postupka u kojem zviždačica Maja Đerek tuži svoju bivšu tvrtku Državne nekretnine zbog nezakonitog otkaza. Učinjeno je to nakon što je predstavnica Državnih nekretnina predložila da se zbog epidemioloških mjera, te “cjelokupne situacije vezane uz ovaj slučaj” postupak zatvori za javnost. Iako se pravni zastupnik Maje Đerek tome usprotivio, istaknuvši kako javni interes za praćenje procesa postoji, sud je ipak prihvatio zahtjev Državnih nekretnina, piše Telegram

Inače, u sudnici je na početku ročišta kao predstavnica javnosti bila samo novinarka Telegrama koja je, kao i ostale stranke, imala zaštitnu masku čije je nošenje propisano na sudovima. Unatoč tome sutkinja, koja je odlučila postupak zatvoriti za javnost, kao i njezina suradnica maske nisu nosile, niti su bile zaštićene pleksiglas pregradama. Koji je točan razlog za isključene javnosti sutkinja zapravo i nije obznanila. Samo je rekla da će obrazloženje dati pisanim putem. Ovakva odluka donijeta je iako novinari uobičajeno, čak i ovih dana kada su epidemiološke brojke dosta loše, prate sudske rasprave i dopušteno im je sjediti u sudnicama.

Suđenje iza zatvorenih vrata

Što se dalje događalo u postupku zviždačice protiv Državnih nekretnina nije poznato. Iz javno dostupnih podataka može se vidjeti tek da su ročišta zakazana cijeli ovaj tjedan, a doznajemo da je predviđeno ispitivanje 15-ak svjedoka.

Maja Đerek otkaz je dobila u rujnu 2020. godine. Prije nekoliko dana postala je zviždačica iz državne tvrtke. Kao razlog za otkaz Državne nekretnine navele su tzv. ‘skrivljeno ponašanje’. Maju Đerek krive za lošu komunikaciju te za nepoštivanje naloga direktorice Državnih nekretnina Renate Sabo.

Tvrde da je Đerek neprimjereno, osim s kolegama, komunicirala i s Nadzornim odborom tvrtke i predstavnicima ondašnjeg Ministarstva državne imovine. No Maja Đerek uvjerava kako ničeg neprimjerenog u njezinoj komunikaciji nije bilo, te uz tužbu prilaže izjave ljudi s kojima je najčešće bila u kontaktu i koji tvrde da je tijekom suradnje s njom sve bilo OK. Ističe i kako ju se nikada nije pisano upozorilo na bilo kakav neprimjeren ili nekolegijalan odnos.

Nije preciziran ni jedan sporni slučaj

Iako, dakle, Državne nekretnine tvrde da je bila neugodna i prema klijentima, Maja Đerek smatra kako je i to proizvoljno, jer, navodi u tužbi, nije preciziran niti jedan navodno sporan slučaj takvog njezinog ponašanja.

Opisana je, doduše, jedna neprimjerena komunikacija s jednim korisnikom. No, kako stoji dalje u tužbi, još prije otkaza utvrđeno je da je korisnik zapravo bio neugodan prema Maji Đerek. On se za to i ispričao. Na kraju taj slučaj nije ni naveden u odluci o otkazu.

Sukob sa šeficom Državnih nekretnina

Među razlozima za otkaz spominje se i usmeni nalog Renate Sabo što ga Maja Đerek navodno nije poslušala. Sabo je, stoji u tužbi, od Maje Đerek još u lipnju 2020. tražila da poništi natječaj za najam poslovnog prostora u Jurišićevoj 5. Maja Đerek to je odbila. Kaže kako je to učinila jer Državne nekretnine nisu mogle same poništavati natječaje koje je Ministarstvo državne imovine raspisivalo.

Đerek je od Sabo tražila pisani nalog za poništenje natječaja, a kada ga nije dobila, odbila je provesti usmeni nalog. Spomenuti natječaj na kraju je poništilo Ministarstvo, a Maja Đerek smatra kako njezino zakonito postupanje ne može biti razlog za otkaz.

Ukazivala na brojne nepravilnosti

Državne nekretnine tvrde i da je Đerek imala verbalne ispade prema Renati Sabo koji su se “zaredali nakon što je ova protiv nje pokrenula postupak zbog skrivljenog ponašanja”. Državne nekretnine zaključile su kako suradnja s Majom Đerek više nije bila moguća, pa su joj na kraju uručili otkaz.

Ona u tužbi koju je podnijela još krajem 2020. navodi kako su razlog za otkaz zapravo nepravilnosti na koje je ukazivala – od propusta u naplati zakupnine do krivog obračuna kvadrature poslovnog prostora koji je dan u najam. Podsjeća i na sastanak s tadašnjim ministrom državne imovine Goranom Marićem iz siječnja 2019. kojem je na sve to ukazano. On je, navodi se u tužbi, tražio da se odgovornima u Državnim nekretninama daju izvanredni otkazi i da se odmah fakturiraju svi dugovi, no to se nije dogodilo.

Ipak, Maja Đerek još tada je sve prijavila USKOK-u, a te njezine prijave su, navodi u tužbi, na kraju bile razlog za otkaz. Tužbom traži da se odluka o otkazu proglasi nezakonitom i da ju se vrati na posao.